Een heerlijke friends-to-lovers roadtrip vol humor en persoonlijke groei, waarin tegenpolen Maddie en Simon tijdens een reis vol herkenbaarheid ontdekken dat hun jarenlange vriendschap de perfecte basis is voor meer.

Marlenybooks 11 januari 2026
​Boekrecensie: Knettergek van jou
​Auteur: Courtney Walsh
Beoordeling: 4 sterren
Waarom deze score: Een heerlijk roadtrip-verhaal met sterke karakterontwikkeling en een fijne dynamiek tussen de hoofdpersonen. De connectie met het vorige boek zorgt voor extra diepgang en herkenbaarheid.

​Perspectief en tijdsvorm: Eerste persoon (ik-vorm, wisselend vanuit Maddie & Simon), geschreven in de verleden tijd.

​Samenvatting:
Maddie Rogers en Simon Collier zijn elkaars totale tegenpolen: zij is een impulsieve chaoot, hij een georganiseerde huismus die houdt van structuur. Wanneer Maddie vlak voor de 'roadtrip-bruiloft' van haar beste vriendin Lauren wordt gedumpt, zit ze met de handen in het haar. Ze haalt haar goede vriend Simon over om met haar mee te gaan als reisgenoot. Wat Maddie niet weet, is dat Simon al tien jaar heimelijk verliefd op haar is. Voor hem is deze reis cruciaal: hij staat op het punt om met zijn zus mee te verhuizen voor een frisse start en afstand te nemen van zijn onbeantwoorde gevoelens. Deze roadtrip is zijn laatste kans ('erop of eronder') om te ontdekken of hun vriendschap kan uitgroeien tot liefde, voordat hij definitief een nieuwe weg inslaat.

​Schrijfstijl:
De schrijfstijl is vlot en toegankelijk. Erg leuk is de toevoeging van appjes met emoticons en afbeeldingen, wat het verhaal een moderne en speelse toon geeft. De structuur zit goed in elkaar: het heden wordt afgewisseld met flashbacks die chronologisch lopen (van 10 jaar geleden tot nu), waardoor je de geschiedenis van de vriendschap steeds beter leert kennen.

​Verhaallijn:
De plot draait om een roadtrip die de reis uit het vorige boek spiegelt, wat zorgt voor een leuke dynamiek. Omdat ze de reis maken met het koppel uit het eerste boek ('met z'n vieren'), zit er veel herkenbaarheid in. De pacing is prettig; de afwisseling tussen het heden en de terugblikken zorgt ervoor dat het verhaal nergens inzakt. Het voelt logisch opgebouwd en werkt toe naar een passend einde.

​Karakterontwikkeling:
De personages maken een duidelijke groei door. Maddie, die wat chaotisch (ADHD-vibes) overkomt, gaat kritisch naar zichzelf kijken en beseft dat ze in de vriendschap vaak meer nam dan gaf. Ze probeert zichzelf te beteren. Simon, die wat gereserveerd en te stijf overkomt, kruipt juist uit zijn schulp. Hij wordt zelfverzekerder en laat zijn onzekerheden varen. Hun ontwikkeling van vriendschap naar liefde voelt verdiend.

​Thema’s en boodschap:
Centrale thema's zijn vriendschap, zelfreflectie en het accepteren van elkaars verschillen (sunshine vs. grumpy). Het verhaal laat mooi zien hoe tegenpolen elkaar kunnen aanvullen en hoe belangrijk het is om eerlijk naar je eigen gedrag in relaties te kijken.

​Emotionele impact:
Het boek roept een warm gevoel van nostalgie en herkenbaarheid op, vooral als je het voorgaande boek hebt gelezen. De interacties voelen vertrouwd. Het is leuk om te zien hoe de personages groeien, wat zorgt voor een positieve en 'feelgood' leeservaring.

​Sterke punten:
Een groot pluspunt is de manier waarop dit boek voortborduurt op het vorige deel. Het voelt als een extra lang, verdiepend epiloog voor de fans, terwijl het toch een eigen verhaal is. De keuze om hoofdstuk 1 vanuit Simon (het mannelijke perspectief) te laten beginnen is verrassend en sterk. Ook de appjes-conversaties door het hele boek heen zijn een erg leuke toevoeging.

​Conclusie:
Knettergek van jou is een aanrader voor liefhebbers van Clean Romance, Friends to Lovers en roadtrip-verhalen. Het is extra leuk als je het voorgaande boek kent vanwege de vele terugkerende elementen en personages, maar ook zonder die voorkennis is het goed te volgen. Een fijn boek met een kloppend einde.

​Leeservaring:
Ik vond dit boek superleuk, mede omdat het verhaal nog zo fris in mijn geheugen zat van het vorige deel. De herkenbaarheid wanneer ze plekken bezoeken uit het eerdere boek gaf net dat beetje extra. Ik moest even inkomen, maar ging het boek steeds leuker vinden naarmate de groei van Simon en Maddie zichtbaar werd.

​Ik heb dit boek als recensie-exemplaar gelezen, dit is mijn persoonlijke mening.

Meer recensies van Marlenybooks