Een poëtische en betoverende reis vol mythische wezens die echt tot leven komen. Dit meeslepende vervolg zit vol moed, vriendschap en magie en is een lust voor het oog.

Marlenybooks 27 december 2025
​Boekrecensie: Onmogelijke wezens: De vergiftigde koning
​Auteur: Katherine Rundell
Beoordeling: 4/5

Waarom deze score: Een prachtige, poëtische voortzetting van het avontuur met een levendige wereldopbouw, schitterende illustraties en sterke thema's over moed en vriendschap.

​Perspectief en tijdsvorm: Het verhaal is geschreven in de verleden tijd, vanuit de derde persoon (alwetende verteller).
​Samenvatting:
In dit vervolg keert Christopher terug naar de wereld vol magie. Samen met zijn nieuwe vrienden, Jacques en Anya, begint hij aan een groots avontuur. Het verhaal speelt zich af in een setting vol kastelen, uitgestrekte wateren en bijzondere landschappen. Centraal staat de missie om mythische wezens te redden en elkaar te helpen in de strijd tegen het kwaad, waarbij wraak een onderliggende drijfveer vormt. De groep kinderen moet vertrouwen op elkaar om de gevaren die op hun pad komen het hoofd te bieden.

Schrijfstijl:
De schrijfstijl van Katherine Rundell is bijzonder beeldend, rijk en poëtisch. Alles wordt tot in de kleinste details beschreven: van de uitzichten en de natuur tot de kastelen en de wezens. Hierdoor komt de wereld echt tot leven voor je ogen. De hoofdstukken hebben geen nummers maar titels wat bijdraagt aan de klassieke uitstraling van het verhaal.

​Verhaallijn:
Het is een high-fantasyverhaal waarin de plot draait om avontuur, queestes en het redden van fabeldieren. Het verhaal bouwt voort op de gebeurtenissen uit het eerste boek, maar introduceert nieuwe elementen en personages. De opbouw zit vol magische momenten en de wereld wordt steeds verder uitgebreid met nieuwe locaties en wezens.

​Karakterontwikkeling:
De jonge personages, waaronder Christopher, Jacques en Anya, maken een sterke groei door. Ze laten veel zelfstandigheid zien en nemen de leiding in het redden van zichzelf en de wezens, waarbij volwassenen voornamelijk een ondersteunende rol spelen. De onderlinge band en het vertrouwen tussen de kinderen is voelbaar en vormt het hart van het verhaal.

​Thema’s en boodschap:
Belangrijke thema's zijn goed en kwaad, milieukwesties en de kracht van vriendschap en vertrouwen. Ook wraak speelt een rol, zeker voor lezers die bekend zijn met de gebeurtenissen uit het vorige deel. Daarnaast is de liefde voor de natuur en de bescherming van kwetsbare wezens een terugkerende, mooie boodschap.

​Emotionele impact:
Het boek roept een gevoel van verwondering op, vergelijkbaar met de sfeer van Narnia. De gedetailleerde beschrijvingen van de mythische wezens en de moed van de kinderen zorgen voor een sterke betrokkenheid bij hun lot en de wereld waarin ze zich bevinden.

​Sterke punten:
De absolute kracht van dit boek is de wereldopbouw en de prachtige vormgeving. De gekleurde schutbladen met de kaart, de illustraties bij de hoofdstukken (zoals het kasteel) en "Het bestiarium van de Hoeder" achterin het boek zijn een lust voor het oog. De poëtische beschrijvingen zorgen ervoor dat de setting echt tastbaar wordt.

​Conclusie:
Dit boek is een absolute aanrader voor iedereen die genoten heeft van het eerste deel of fan is van de andere boeken van Katherine Rundell. Het is een rijk fantasieverhaal dat liefhebbers van mythische werelden en fabeldieren zeker zal aanspreken.

​Leeservaring:
Ik heb dit boek als een prachtig avontuur ervaren. De luxe uitvoering met de illustraties en de kaart voegt echt iets toe aan de leesbeleving. De wereld die Rundell schetst is betoverend en de aandacht voor de mythische wezens maakt het een uniek verhaal om in te verdwalen.

​Ik heb dit boek als recensie-exemplaar gelezen, dit is mijn persoonlijke mening.

Meer recensies van Marlenybooks