Een onmisbaar boek over het vroegtijdig herkennen van de signalen van partnergeweld. Confronterend om te lezen, maar essentiële kost voor professionals en het onderwijs.

Marlenybooks 29 december 2025
Recensie: Veilig Verliefd – Lyona Rose & Cynthirella Wentzel
​Beoordeling:
Genre: Non-fictie / Psychologie & Preventie

​Soms kom je een boek tegen waarvan je hoopt dat het op elke school, in elke praktijk en op elke boekenplank komt te staan. Veilig Verliefd, geschreven door Lyona Rose en Cynthirella Wentzel in samenwerking met deskundigen, is zo’n boek.

Ik mocht dit boek lezen als recensie-exemplaar, en hoewel het een informatief preventiemiddel is, kwam het op persoonlijk vlak ook erg binnen.

​Meer dan alleen fysiek geweld
Wat dit boek zo sterk maakt, is dat het zich richt op de allereerste signalen van partnergeweld, nog voordat het uit de hand loopt. Het is een preventieboek pur sang. Vaak denken we bij geweld direct aan fysieke handelingen, maar Veilig Verliefd zoomt juist in op de onderliggende lagen: psychische druk, dwang, en controle.

​Het boek opende mijn ogen voor vormen van geweld waar je niet direct bij stilstaat, zoals woningnood gebruiken als chantagemiddel of financiële afhankelijkheid creëren. Als je partner de enige is met een inkomen en je onder druk zet dat je 'nergens bent' zonder hen, is dat ook een vorm van geweld. De auteurs leggen deze dynamieken haarscherp bloot.

​Inzichten in dader en slachtoffer
Een heel sterk punt vond ik de compleetheid van het verhaal. Er wordt niet alleen vanuit het slachtoffer gekeken, maar er is ook aandacht voor de kant van de dader. Zonder het gedrag ooit goed te praten, geeft het boek inzicht in waarom iemand dader wordt. Denk aan onverwerkte trauma’s, patronen uit de eigen jeugd of onmacht. Het maakt de situatie niet minder erg, maar wel begrijpelijker, wat essentieel is voor hulpverlening en preventie.

​Heldere structuur en vormgeving
Het boek is logisch opgebouwd en werkt prettig met twee kleuren tekst. Hierdoor is er een duidelijk onderscheid tussen de informatieve theorie en de waargebeurde verhalen/voorbeelden. Die voorbeelden zijn ontzettend waardevol; ze brengen de theorie tot leven. Hoewel het boek technisch en vakinhoudelijk sterk is opgebouwd – met veel vaktermen – leest het door de goede inhoudsopgave en indeling vlot weg voor volwassenen en professionals.
​Persoonlijke leeservaring

Ik moet eerlijk bekennen: het lezen was bij vlagen erg confronterend. Er stonden dingen in die ik zelf heb meegemaakt, of signalen die ik nu achteraf pas herken. Ik heb het boek daarom in delen gelezen, en dat raad ik anderen ook aan. De triggers worden in het boek zelf overigens netjes aangegeven.

​Het boek wordt neergezet als Young Adult (15+), maar door de zeer uitgebreide, technische en informatieve insteek vraag ik me af of die doelgroep de aandacht er goed bij kan houden. Gezien mijn eigen ervaringen – waarbij onveilige situaties al speelden op de middelbare school – zou ik vurig hopen dat er in de toekomst nog een beknoptere versie komt. Eentje die qua taalgebruik en lengte nog toegankelijker is voor de jeugd vanaf 12 of 13 jaar. Want juist in die vroege fase valt er met deze kennis zoveel leed te voorkomen.

​Conclusie
Veilig Verliefd is een belangrijk boek dat hopelijk zijn weg vindt naar professionals in het veld en het onderwijs. Het geeft erkenning, herkenning en biedt handvatten om leed te voorkomen. Een aanrader voor iedereen die verder wil kijken dan de oppervlakte van relaties.

Meer recensies van Marlenybooks