Moedige ontheemde vrouwen.
Malala geeft in dit boek meerdere jonge ontheemde vrouwen een stem. Vrouwen die ze ontmoet heeft tijdens haar reizen.
In deel 1 leren we Malala's verhaal kennen. Ze beschrijft zelf haar ongeloof over het verdwijnen van haar veilige paradijselijke leefwereld, haar thuis. Haar vlucht en de aanslag op haar leven. Een aanslag mede doordat ze zich inzette voor onderwijs voor meisjes en vrouwen. Nu woont ze met haar familie in Engeland en blijft ze zich inzetten voor onderwijs voor alle vrouwen.
In deel 2 komen vrouwen van alle continenten aan het woord, moedige ontheemde vrouwen met dromen. De verhalen zijn allen anders, het verdriet en de pijn groot, maar vooral de wil om te leven voert de boventoon.
Ook al zijn de verhalen aangrijpend, en bleven ze me wel bij, nergens is het sentimenteel. De levenskracht en de weerbaarheid maken de lezer stil en bescheiden.
Dit boek geeft een beeld van de vluchteling als mens, los van de de grote anonieme groep "vluchtelingen". Het geeft een stem aan de ontheemden.