Advertentie

In Somerset wordt een progressieve school opgeschrikt door een schietpartij. De school bestaat uit meerdere gebouwen die verspreid van elkaar in het bos liggen, waardoor overzicht en coördinatie moeilijk worden. Het begin van het boek lijkt wat chaotisch, omdat het verhaal vanuit veel verschillende perspectieven wordt verteld. Dit vond ik wel een mooie parallel vormen met de chaos die ongetwijfeld ontstaat tijdens een school shooting. Al vrij snel zit je helemaal in het verhaal en leef je met de personages mee.

Je volgt de neergeschoten directeur, meneer Marr, die door twee leerlingen de bibliotheek in getrokken wordt. Bange leerlingen die de deur van de bibliotheek barricaderen en de schutter heen en weer horen lopen over de gang. Leraren die proberen hun leerlingen rustig en veilig te houden door poëzie voor te lezen of door een hut te bouwen van tafels en klei tegen de ramen te plakken om eventuele glasscherven tegen te houden. Rafi, een vluchteling uit Syrië, die door het bos rent op zoek naar zijn kleine broertje dat bang is voor de sneeuw. De dramadocente die in het theater, de veiligste plaats van de school, de repetitie voor Macbeth door laat gaan en hoopt dat de overige leerlingen het gebouw kunnen bereiken. Gespannen ouders die leven tussen hoop en vrees. En de inspecteur die moet proberen de schutter te identificeren.

Het verhaal wordt chronologisch verteld, je voelt de spanning en bent bang voor wat er kan gaan gebeuren. De dreiging is constant aanwezig en sommige minuten lijken uren te duren. Verwacht geen actie van begin tot eind; het boek gaat vooral ook over menselijke relaties, over liefhebben, over zelfopoffering, over hoe ver je gaat voor mensen van wie je houdt, maar ook over radicalisering, extremisme en haat. Terwijl de sneeuw blijft vallen en het politieteam de situatie moeilijk kan overzien, staan onverwachte helden op, goed neergezette personages, die hopen dat ze deze situatie overleven. Dit is een erg goed, angstaanjagend boek over actuele onderwerpen, het heeft personages om van te houden, een verrassend einde en is een aanrader voor liefhebbers van psychologische thrillers.

Reacties op: Drie uur

67
Drie uur - Rosamund Lupton
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker