Hannelore

Marloes 12 maart 2020
Hannelore is drie jaar oud wanneer haar ouders zich aansluiten bij de Gemeente Gods. Zij denken hun geluk te hebben gevonden bij deze gemeenschap en verhuizen later mee naar een opgeknapt klooster, waar het schrikbewind van Sipke Vrieswijk en zijn partner Aagje steeds erger wordt. Leden van de Gemeente moeten een groot deel van hun salaris, bezittingen en erfenissen afstaan, contact met buitenstaanders wordt ontmoedigd, op ‘onrein’ gedrag staan zware straffen, huwelijken worden regelmatig gedwongen ontbonden, misbruik en drogering komen veelvuldig voor en leden worden beschuldigd van duivelse invloeden en raken volgens Vrieswijk besmet, waarna zij uitgesloten worden en volledig berooid moeten terugkeren naar hun ‘oude’ leven. Wanneer het einde van de sekte nabij lijkt, wordt Hannelore meegenomen naar het buitenland, totdat zij op haar 17e uiteindelijk (tegen haar zin) bevrijd wordt.

Al langer ben ik geïnteresseerd in het ontstaan van sekten en hoe het kan dat mensen een leider blijven volgen, ook al gebeuren er verschrikkelijke dingen. Ook het verhaal van de Gemeente Gods is bizar, indringend, verdrietig en intrigerend. Volwassenen kiezen er zelf voor - ook al zitten zij na enige tijd ook op een bepaalde manier gevangen - maar kinderen die erin opgroeien hebben geen keuze en weten ook niet beter. De sekteleden geloofden echt dat Vrieswijk openbaringen doorkreeg en daadwerkelijk de Profeet op aarde was.

Krake heeft ervoor gekozen het verhaal over de opkomst, ‘gloriejaren’ en uiteindelijk de ondergang van de sekte chronologisch te vertellen, in een beschrijvende, gemakkelijk te begrijpen stijl. Het is duidelijk dat hij veel research heeft gedaan, maar ik vond het jammer dat pas tegen het einde de ervaringen van Hannelore meer op de voorgrond komen te staan, terwijl ik die persoonlijke ervaringen het interessantst vind. Ik vond het soms iets te beschrijvend en miste in het eerste deel wat reflectie. Door veel herhalingen en het af en toe ontbreken van een ‘klik’ met de schrijfstijl had ik niet constant de drang om door te lezen, maar het is zeker een interessant, moedig en uiteindelijk hoopgevend verhaal.

3.5⭐️

Meer recensies van Marloes