Kort maar krachtig
Na twee boeken in de Inspecteur Holländska serie draait het in het nieuwe verhaal van Mirjam Everhard om een ex marinier die zich in een interessante carrière switch om heeft geschoold tot Crime Scene Cleaner.
Omdat 'Het Laatste Schot' een dunne novelle met, bovendien kleine pagina's, is de mogelijkheid om karakters of situaties echt uit te diepen beperkt. Door het verhaal echter maar om één hoofdpersoon te laten draaien en de rest van de personages eigenlijk alleen maar als bijfiguren te gebruiken heeft Everhard dat probleem aardig weten te omzeilen. Dat voormalige marinier aan ptts leidt komt wel een paar keer ter sprake, maar het is (gelukkig) geen constant gejammer over hoe moeilijk de ik-figuur het heeft of dat de hele wereld tegen hem is. De hoofdpersoon zoekt zijn weg om een belofte die hij aan een gesneuvelde kameraad heeft gedaan. De gebeurtenissen worden niet uitgebreid beschreven, maar niet te kort. Net zoals in de Inspecteur Holländska boeken weet de schrijfster ook in dit verhaal weer goed hoe ze bepaalde gebeurtenissen weg kan laten zonder dat het ineens een verhaal wordt wat van de hak op de tak gaat. Het blijft een goedlopend verhaal. En net als in de Inspecteur Holländska boeken heeft ook dit verhaal op het einde een onverwachte twist. Niet met een flauw kunstmatig trucje maar juist een heel kunstig gebrachte onverwachte wending in de laatste halve pagina van het boek.
Een andere leuke draai is dat een niet bij naam genoemde, en niet verder beschreven, inspecteur die de arrestatie verricht door een klein meegegeven detail toch te herkennen is voor de lezers van Everhards eerdere boeken.