Zweedse thriller van Nederlandse bodem nu op Nederlandse bodem

(Deze recensie verscheen eerder in Sverige Kuriren, het magazine van de Zweeds Nederlandse Vereniging)

Met ‘Terugblik’ verschijnt het tweede boek met Maja Hove (ook wel Inspecteur Holländska genoemd) in de hoofdrol. Het verhaal begint ongeveer waar het eerste verhaal gestopt is en verwijst, vooral in de eerste hoofdstukken, vaak terug op personen en gebeurtenissen uit het eerste boek. Een lezer die ‘Terugblik’ leest zonder eerst ‘Inspecteur Holländska’ te hebben gelezen, zal zich dan ook waarschijnlijk regelmatig afvragen ‘wie is dat nou weer?’ of ‘wat wordt daar nou precies mee bedoeld?’. De boeken in omgekeerde volgorde lezen is in ieder geval af te raden, want een detective-verhaal is (tenzij inspecteur Columbo aan het werk is) over het algemeen een stuk minder leuk als je van te voren de dader al weet.
De korte zinnen en dialogen die Mirjam Everhard gebruikt maken dat ‘Terugblik’ snel en makkelijk wegleest. Het is daardoor ook goed te lezen zonder dat je supergeconcentreerd hoeft te zijn. Everhard is verder heel handig in het weglaten. Wanneer er bijvoorbeeld een verhoor of gesprek plaats gaat vinden wordt dat directe deel regelmatig overgeslagen en komt het alleen als een conclusie of een samenvattende opmerking plaats. Soms weten de betrokken personen wel wat er plaats heeft gevonden, maar wordt de lezer nog even in het ongewisse gelaten.
De manier waarop de misdadige organisatie in het verhaal te werk gaat zit heel goed in elkaar en net als in het eerste boek bleek de hoofddader uiteindelijk heel iemand anders te zijn dan verwacht. Alleen vond ik dit keer de identiteit van deze hoofddader een beetje teleurstellend. Maar ondanks het kleine schrijverstrucje aan het einde zorgde de verhaallijn van het hele boek ervoor dat ik ook ‘Terugblik’ met plezier heb gelezen.

Meer recensies van Martin Nieuwenhuizen