Eindelijk weer een nieuwe schrijver van Zweedse misdaadverhalen die boven het maaiveld uitsteekt
De mentalist Henrik Fexeus heeft de nodige boeken op psychologisch gebied op zijn naam staan en schreef met Camilla Läckberg samen een trilogie waarin naast een inspecteur ook een mentalist een hoofdrol had.
In dit boek is er geen rol voor een mentalist, maar het mentale aspect speelt wel een belangrijke rol. Het verhaal begint als hoofdpersoon David Lund een bericht ontvangt van een voor hem volledig onbekende Paulina. Het wordt nog mysterieuzer als Paulina ineens spoorloos verdwijnt en een heleboel mensen hun aandacht richten op Lund.
In het eerste gedeelte van het boek gebeurt er niet bijster veel. Er worden vooral een hoop mensen geïntroduceerd en het verhaal kabbelt voort met hier en daar iets meer actie. Door de manier waarop alles geschreven is, was dat voor mij in dit geval echter totaal geen probleem. Langzamerhand worden er steeds meer verbanden tussen de verschillende personages gelegd en na een tijdje word je als lezer beloond voor je geduld. Het verhaal wordt in een hogere versnelling geschakeld en blijft je daarna vasthouden. Er vallen steeds meer puzzelstukjes in elkaar, terwijl er tot het eind toch nog onvoorspelbare wendingen in blijven zitten. Zelfs een late wending, die in eerste instantie net iets te veel van het goede lijkt, krijgt uiteindelijk toch nog een draai die het verhaal ten goede komt.
In de laatste jaren zijn er heel wat auteurs voornamelijk in de vertaling door de populariteit van de Scandinavische misdaadliteratuur. Een groot aantal van hen ontsteeg de middelmaat nauwelijks en is, na één of meer boeken inmiddels alweer in de vergetelheid verdwenen of zal daar weer in verdwijnen. Op basis van dit boek denk ik dat Fexeus daarentegen wel eens een blijvertje zou kunnen zijn. Ondanks het trage begin (en hier en daar een vergezochte twist) vind ik ‘Het offer’ namelijk wél een flink eind boven het maaiveld uitsteken. Een echte aanrader, wat mij betreft. Ik kijk in ieder geval al uit naar het vervolg.