Een spion in Brussel: de avonturen van een naakte molrat
Tja, waar gaat dit boek over? Het uitgangspunt is in ieder geval origineel: een naakte molrat (zo'n huidskleurig wormpje met willekeurig geplaatste 'tastharen') krijgt een opdracht en wordt daarvoor heel ver weg gestuurd: naar het hart van Europa. We krijgen mee hoe de molrat gangen graaft en daarmee zinkgaten veroorzaakt in het Brusselse landschap. Ondertussen wacht ze (oneindig lang) op de "briefing" van Het Plan. Deze verhaallijn wordt afgewisseld met herinneringen aan het leven in het hol: hoe ze met de andere molratten samenleefde, hoe de koningin van het hol overleed en hoe Het Plan tot stand kwam, in samenwerking met andere kolonies van molratten.
Het verhaal komt tot ons via een menselijke medestander van de molrat. Deze mens heeft zich de molrattentaal (een soort gefluit?) eigen gemaakt en kan dus communiceren met ons hoofdpersonage. Met het verstrijken van de tijd ontstaat er een steeds hechtere vriendschap. In de tweede helft van het boek neemt de vrouw onze molrat mee op sleeptouw en wordt de maatschappijkritiek wat explicieter.
Tijl Nuyts schrijft vol enthousiasme en verweeft informatieve stukken over molratten met de verhaallijn van de hoofd-molrat. De hoofdstukken over de vrouw die ons het verhaal van de molrat vertelt, kwamen desondanks als een verademing: ik vond het soms lastig om me in te leven in de molratsamenleving met hun 'gemeenschappelijke gedachten'.
'Grondwerk' is een origineel boek, met een verfrissend vertelperspectief, dat tegelijkertijd lichtvoetig en toch maatschappijkritisch is. Het is een aanrader voor wie graag door 'vreemde' ogen naar onze maatschappij kijkt - en voor wie fan is van naakte molratten.