Advertentie

For my English speaking friends: this is a Spanish book that’s also translated as ‘The silence of the white city’. It’s part of a trilogy, written in a beautiful language, full of suspense and you can feel the sun and see the countryside and city as you read.


Door computerproblemen kon ik dit jaar slechts 1 boek uit de zomerbibliotheek lezen, het was een beetje uit mijn gewone comfortzone maar het was wel een fantastische keuze. Dit verhaal speelt zich af in Spaans Baskenland in en rond de stad Vittoria in de provincie Alava/
Aan het begin kun je lezen dat de ik-figuur (inspecteur Unai Lopez de Ayala) in een diepe coma ligt te wachten tot de stekker wordt uitgetrokken. Hij is neergeschoten bij de arrestatie van de moordenaar uit het verhaal. Terwijl je leest, vergeet je dat eigenlijk en hoewel het einde al vast staat, hoop je toch dat het tij kan keren. Hij is een sympathieke, toegewijde man die al genoeg miserie achter de rug heeft. Hoe kan de held uit een trilogie sterven aan het begin ervan?
Aan de vooravond van een lokaal religieus festival, de drukste tijd van het jaar voor het stadje, worden er moorden gepleegd die erg lijken op een reeks eerdere moorden van jaren geleden. De slachtoffers stierven een pijnlijke dood, nadat ze werden vergiftigd met taxus werden er bijen in hun keel gestoken, zodat ze stikten.
Inspecteur Ayala ontvangt een bericht uit de gevangenis van de man die werd veroordeeld voor die eerste reeks moorden. Hij beweert nog altijd dat hij onschuldig is en wil z’n naam zuiveren voordat hij kan worden beschuldigd van de nieuwe reeks moorden nu hij op penitentiair verlof mag.
Tussen de hoofdstukken uit het heden, staat het verhaal van dr Alvaro Urbina, een man die een verhouding had met de moeder van de seriemoordenaar. Soms kan het een beetje verwarrend lijken omdat de hoofdstukken niet op chronologische volgorde staan.

Al bij al is dit wel een tragisch verhaal. De speurder is op sterven na dood. De dader heeft een vreselijke jeugd achter de rug, al is dat echt geen reden om te beginnen moorden. Het is zeker super spannend, maar ook mooi en aangrijpend. De sfeer van de streek rond Vittoria, de kleuren, geuren en smaken springen uit de pagina’s en zijn bijzonder verleidelijk om de omgeving te bezoeken. Ik heb ze gegoogeld en het is er zeker zo mooi en romantisch als de schrijfster beweert. Al heb je tegen het einde zowat alle stukjes van de puzzel, maar de identiteit van de moordenaar en de ontknoping waren toch een verrassing.
Ondertussen ben ik te weten gekomen dat dit geen alleenstaand verhaal is maar dat het hier om een trilogie gaat, waarvan de andere delen gelukkig in mijn lokale bib te vinden zijn. Dus ja, die ga ik zeker ontlenen.

Reacties op: Mooi, spannend en tragisch

1282
De stilte van de witte stad - Eva García Sáenz de Urturi
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners