Actueel, Intens en Integer
Volmacht – Jeany Bijloo
Carmen is het zat. Ze is haar hele leven al ziek, zowel geestelijk als lichamelijk, en ze wil niet meer. Als dan ook nog haar steun en toeverlaat, haar moeder, overlijdt, is de maat vol. Carmen zoekt hulp, maar krijgt alleen maar tegenwerking. Ten einde raad gaat ze het dark web op en vindt daar een oplossing in de vorm van ‘De Verlosser’.
Is dit echt wat ze wil?
Jeany Bijloo heeft met Volmacht een thrillernovelle geschreven die je niet snel loslaat. Het is een verhaal vol psychologische spelletjes waarin niets is wat het lijkt. Bijloo neemt je mee in de wereld van Carmen, een wereld vol eenzaamheid en wanhoop, pijn en ellende.
Het is eenvoudig om je in Carmen in te leven en haar keuze te begrijpen – de keuze om niet meer te willen leven. Totdat…
Je leest het verhaal vanuit twee perspectieven: dat van Carmen en dat van De Verlosser.
Van beide personages zijn de beweegredenen en gedachtegangen goed te volgen en te begrijpen. Bijloo schrijft zó dat inleven vanzelf gaat.
De thema’s in Volmacht zijn heftig: euthanasie en het psychisch lijden dat aan zo’n keuze voorafgaat. Bijloo beschrijft deze thema’s zeer zuiver. Ze legt de vinger op diverse ‘zere plekken’. Mede daardoor heeft dit boek een stevige impact. Het laat je niet los en zet je daadwerkelijk aan het denken over de keuzes die we maken en waar die vandaan komen.
Volmacht is een thrillernovelle met maatschappelijke zwarte randjes en een grote impact. Nog vóór de proloog staat een waarschuwing – en die is er niet voor niets.
Is dit echt wat ze wil?