Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Het feest begint al bij de voorbereiding

Mieke Schepens 25 december 2015 Hebban Recensent

Amber Albarda ontdekte na een ziekte dat het ook anders kan dan op suiker, stress en slecht (lees, verkeerd) eten leven en besloot haar leven te veranderen. Het beviel haar zo goed dat ze ook anderen deelgenoot wilde maken van deze ervaring. Als een gevolg hiervan presenteert in dit mooi uitgevoerde, gebonden kookboek een ruime verzameling gezonde recepten voor de verschillende feestmomenten van het jaar. Wie zegt dan gezond eten saai en niet lekker is? Deze auteur laat in dit boek zien dat het ook anders kan! Niet steeds diëten volgen, maar je eetgewoonte veranderen is hier de boodschap.

Gezond feesten
 is opgebouwd met recepten voor gerechten waarvan steeds een prachtige foto is gemaakt waardoor je geprikkeld wordt. Het is een feestelijk boek geworden!

Voor in het boek staat een overzichtelijke inhoudsopgave, bestaande uit alle feestmomenten van het jaar, waardoor je snel een keuze kunt maken.

De recepten in dit boek zijn duidelijk en zijn goed te begrijpen. Er worden goede tips gegeven zoals bij het bakken van Paasvlechtbroodjes: 'Als je met 2 vingers op de onderkant van de broodjes klopt, horen ze hol te klinken.'

Voor een aantal ingrediënten dat gebruikt wordt, zul je naar een natuurvoedingswinkel moeten, maar de meeste zijn verkrijgbaar bij de grotere supermarkten. Voor diegenen die het niet gewend zijn om op deze manier te koken is het flink boodschappen doen!

De bladzijde met verschillende combinaties van fruit en kruiden of specerijen die een lekker fruitwater tot resultaat hebben is een aanrader!

Onder een aantal recepten staat een tip of een voorstel voor een andere uitvoering. Hier en daar kun je wat achtergrondinformatie over het gerecht vinden, maar bijna overal staat een inleiding boven het gerecht met een voorstel om het gerecht leuk te kunnen presenteren.

Achter in het boek staat een register op alfabet wat bovendien onderverdeeld is in; bijgerechten, brood, chocolade, cocktails, crackers, desserts etc. Heel gemakkelijk zoeken als je bijvoorbeeld hapjes wilt maken en een drankje daarbij.

Gevulde dadels met parmaham
Voor 12 stuks
• 12 medjooldadels, ontpit
• 6 grote plakken parmaham, in de lengte doormidden gescheurd

Voor de vulling
• 125 g zachte geitenkaas
• 1 eetlepel fijngehakte pecannoten
• 1 eetlepel fijngehakte amandelen
• 1 theelepel fijngesneden verse tijm of gedroogde tijm
• 1 theelepel gedroogde basilicum
• snufje (Keltisch) zeezout of roze Himalayazout
• vers gemalen peper naar smaak

Klop alle ingrediënten voor de vulling in een kom tot een smeuïg geheel. Schep in elke dadel ruim ½ theelepel vulling. Druk de dadel iets dicht en wikkel een strook parmaham om de dadel heen. Zet vast met een houten prikkertje en bewaar ze in de koelkast tot je ze serveert.

Peerprosecco
Voor 10 glazen
• 8 kleine biologische peren, plus 1 peer om te garneren
• 1 fles prosecco of andere mousserende wijn naar keuze

Schil de peren en verwijder de klokhuizen. Pureer de peren in een blender of met een staafmixer. Vul de champagneglazen voor een derde met de puree. Vul de glazen verder op (niet helemaal vol) met de prosecco. Snijd de resterende peer in dunne plakjes en serveer deze in het glas.

Krijg je 's avonds visite zijn dit twee van de vele gerechten waar ze van zullen genieten. Er is keuze genoeg in dit feestelijke boek voor een heerlijke avond. Deze twee gerechten komen uit het hoofdstuk 'Nieuwjaar'.
Door het hele boek staan leuke tips om variatie aan te brengen in het recept.

Het oog wil ook wat, dus op een begeleidende foto kun je zien hoe je het op een mooie manier kunt presenteren. Dat verhoogt de feestvreugde nog meer, zul je zien.

Belangrijk om te weten is dat je niet kunt volstaan met alleen maar de ingrediënten bekijken wanneer je boodschappen gaat doen. Soms komt in de het stukje over de bereiding nog iets naar voren wat je nodig zult hebben, zoals een stoommandje of bakpapier.

De gerechten zijn goed uitvoerbaar, zonder meer. De maten en gewichten kloppen zoals ze vermeld staan.

Dit is een boek met recepten waarmee je jezelf tijdens het bereiden al blij voelt worden. Blij, omdat je weet dat het gezond is en blij omdat je weet dat het heerlijk zal smaken.
Een boek om vaker uit te koken. Een aanrader!

 

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mieke Schepens

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!