Romantische her-story binnen twee historische gebeurtenissen
Wat als de dag van je dood in je leven bekend is, namelijk de nacht van je 21e verjaardag. Je een dagelijks afwisselend dubbelleven leidt, in bijna twee eeuwen van elkaar gescheiden. Je bewust beseft dat je opgroeit met twee biologische lichamen in twee verschillende tijden. Dat je zelf uiteindelijk een keuze moet maken welk leven je verkiest om in voort te leven. De ander laat je los. Dat is toch onmogelijk? Niet binnen dit eerste deel van de Timeless-serie.
Deze onderhoudende slow-read bestaat uit twee tijdlijnen. Één tijdlijn verloopt vanaf 1774 in Virginia aan de voet van de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd met Engeland. Tijdpendelaar Libby runt samen met haar moeder een drukkerij. De andere tijdlijn begint aan de vooravond van WO I. Haar ambitieuze moeder in 1914 wil Libby tegen haar zin in uithuwelijken als ‘dollarprinses’ in ruil voor een adelijke titel. Het hele verhaal gaat voornamelijk over het gevoelsleven, de liefdes, bewustzijn en besef van het keuze-moment ‘als de dag aanbreekt’. Alles vanuit de ene jonge vrouw, en ik-figuur, Libby bezien.
De spanning zit voornamelijk in een oplopende innerlijke vertwijfeling over de snel naderende definitieve levenskeuze. Welk leven sluit ze af, welke behoud ze? Libby weet niet hoe haar toekomst in het ene of andere leven uitpakt. Wil ze gaan voor de onzekerheid van de liefde van haar leven, Henry uit 1774? Kan ze wel ontsnappen aan de ambitieuze manipulaties van haar moeder tot een gearrangeerd huwelijk in 1914?
Onderhuids zit de spanning binnen het verhaal mede in de haat-liefde verhouding tussen de Noord-Amerikaanse kolonisten en de onderdrukker, de Engelsen. De scheuring in belangen die daar plaatsvindt wordt inzichtelijk uitgewerkt via de belevenissen van Libby.
Natuurlijk zit er ook spanning tussen de culturele gewoontes van omgang tussen man en vrouw en het opkomende feminisme.
Al deze invalshoeken zijn uniek te noemen binnen het genre van een historische roman. FOMO ten top voor de lezer die zelf graag wil geloven in de maakbaarheid van keuzes uit al die mogelijkheden van de 21e eeuw. Ook de rol van de man binnen liefdesrelaties wordt onder een vergrootglas gelegd. Als overkoepelend soeverein voert de schrijfster God’s wil op.
Het is de schrijfster gelukt om een goed gedocumenteerd en aannemelijk verhaal inzichtelijk tevoorschijn te toveren. Ze heeft zich goed ingeleefd in de diverse tijdlijnen en uitgewerkt via haar hoofdpersonage Libby. Op de site van Gabrielle Meyer staat een stamboom van haar hoofdpersonages die tijdpendelaars zijn in haar Time-less serie. Laat je verrassen door het eind van dit eerste deel. Het is een mooi, verrassend slot én tevens cliffhanger. Een opmaat naar deel twee: ‘Voordat ik loslaat’.
Oh jee, voor de gretige lezers onder ons. Dit is weer zo’n nieuw verslavende serie. Binge lezen wordt vooralsnog voorkomen, want het tweede deel komt pas in oktober ‘25 uit!