Knap staaltje Spiegelogie
“Niets heeft betekenis behalve degene die je er aan geeft.” - quote van meesterverteller Willem de Ridder.
Maak elke dag een dansje met het leven, adviseert de creator van de Spiegelogie-methode. Levensfilosofie kan zo heel gezellig en plezierig zijn. Ik luisterde naar het door hem vertelde luisterboek ‘Het leven als een sprookje’. Het stamt uit de CD tijd. Hij sprak vier CD’s in. Drie CD’s zijn van belang voor de nodige zelfkennis om de kennis in je leven te kunnen toepassen. Om ons op deze vrolijke weg te helpen en te houden ontwikkelde Willem een eenvoudig dansje die uit drie stappen bestaat. Hij legt dat uit en oefent dat met behulp van het gevoel in CD 4.
Al een aantal jaren beluister ik zijn vormgegeven ‘sprookje’, zijn ‘Spiegelogie’. Ditmaal ben ik eindelijk zover dat ik ook CD 4 kan vatten. Het bewustworden, eigenmaken en praktiseren dat we goddelijke wezens zijn met een menselijke ervaring. Hij benadrukt dat het een spel is. Dat we zelf vrijwillig hebben toegestemd om mee te doen aan dit spel waarbij we van tevoren onze eigen rol en setting hebben uitgekozen. Dat we allen één zijn, dat alles en iedereen ons ondersteunt ook al hebben we dit ‘spel’ niet door. Zo wel, dan kunnen we helemaal vol plezier opgaan in ons leven (als een sprookje) en er helemaal van genieten. Al ‘speel’ je het spel dat het leven volstrekt geen sprookje is.
In mijn oren klinkt zijn verhaal als het meest prettige, liefdevolle, vriendelijke en praktische om je leven aan te bespiegelen. Oude verhalen her-inneren en met ons hart op hun waarde kunnen inschatten hoe we er in ons leven ons voordeel mee kunnen doen voor onszelf en de rest van de leefwereld. Dat wil toch iedereen? Een magisch machtig leven?
Ik ben decennia geleden in aanraking gekomen met Advaita Vedanta. Het verhaal van Willem de Ridder is een variatie op dit kennismiddel. Die van de Veda’s is een chant in mystieke taal van tienduizenden jaren geleden. Ieder wiens leven niet gelijk een sprookje ervaren wordt kan zijn heil zeker zoeken in de eenvoudig begrijpbare taal van Spiegelogie.
Misschien ben ik nu klaargestoomd om ook zijn boek Handboek Spiegelogie als naslagwerk te gebruiken. Ooit heb ik die in de ramsj gekocht. Het handboek is als longseller heruitgegeven, en heruitgegeven.