Advertentie

OVER DE INHOUD EN MIJN MENING

Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten. Om de privacy van de betrokken personen te waarborgen zijn namen, tijden en plaatsen aangepast.

In de cursief gedrukt gedeeltes maakt Janine geregeld sprongetjes van het heden naar het verleden; ze kijkt terug naar de achter haar liggende jaren; dit maakt dat de lezer die ‘Achter tralies beland’ niet heeft gelezen, het verhaal gemakkelijker kan volgen. Natuurlijk geeft het lezen van het eerste boek een betere en volledige kijk op Janine haar bijzondere, niet gemakkelijke jeugd en het prille geluk van Janine en Sjaak. Het verhaal laat zien hoe deze leuke, liefdevolle relatie langzaamaan verandert; Janine belandt de dag na de bruiloft in een hel.

Janine, haar zoon Jack en haar man Harry vormen een fijn gezin en wonen afgelegen. Ze hoopt eindelijk de rust te vinden waar ze zo hard aan toe is na al die jaren op de vlucht te zijn geweest voor haar ex-man Sjaak. Ze hadden zo vaak gewisseld van werk, school en woonplaats; het was haar en Jack niet in de koude kleren gaan zitten, al liet Jack hier weinig van merken. Harry gaat ervan uit dat Sjaak ze hier zeker niet zal vinden …

Harry begreep de situatie niet echt; hij ging ervan uit dat het nu goed was, omdat ze bij Sjaak weg was en haar kind bij zich had. Wat hij zich niet realiseerde was dat ze een trauma had opgelopen. De ernst hiervan wist ze op dat moment zelf nog niet.

Sjaak is een volhouder. Steeds weer weet hij Janine te vinden en haar het leven zuur te maken. Een narcistische stalker; zo ziekelijk dat je er als lezer niet met je verstand bij kunt. Door het beeldend schrijven krijg je een goede voorstelling van Sjaak; hoe hij te werk gaat en wat dit doet met het jonge gezin. Een vorm van empathie is hem vreemd. Intimidatie en zelfingenomenheid daarentegen zijn hem op het lijf geschreven.

Janine leeft in grote agst en onzekerheid. Bij elke stap kijkt ze over haar schouder, in elke auto ziet ze haar ex, waardoor de stress haar te pakken krijgt, die zich uiteindelijk wreekt op een hele nare manier.

Janine moet daarnaast Jack beschermen en zien te dealen met voorspellende gevoelens, die ze in eerste instantie wegstopt. Ze zijn onheilspellend, maken haar bang. Later komt ze tot de ontdekking dat ze beter wel had kunnen luisteren het had haar een hoop ellende kunnen besparen.
Nu moet ze de vreselijke periode met Sjaak en alles wat daar bij komt kijken verwerken en dat heeft tijd nodig … veel tijd

Als Harry dan ook nog terugvalt in een oude gewoonte, veel van huis is en Janine niet weet waarom, waar hij is en wat er speelt is dat de aanleiding die verandering brengt. Janine is een sterke vrouw. Ze neemt de touwtjes in handen en zorgt voor alles en iedereen … behalve voor zich zelf met alle gevolgen van dien.

'De agressieve toon van het paarse trutje beviel hem absoluut niet'.

Langzaamaan krabbelt ze op en dan slaat het noodloot opnieuw toe … en wel heel hard en abrupt.
Je vraagt je af hoeveel een mens aan kan … een schokkend eind …

'En zij zag het al die tijd niet. Ze wilde het al die tijd niet zien.
Want haar redder, haar grote liefde was perfect'

Anya schrijft realistisch en warm. De heftige gebeurtenissen weet ze met haar fijne, rustige stem duidelijk te verwoorden. De lezer voelt zich niet opgejaagd, ondanks dat intense gebeurtenissen zich opvolgen en gevoelens alle kanten opschieten. Dat is een kunst op zich en niet voor iedere auteur weggelegd. Misschien is het ook haar nuchterheid en het kunnen uitschakelen van haar gemoedsbeweging wat dit teweeg brengt? Haar gedachtegang is sprekend waarbij ze niks mooier maakt dan dat het is.

Hier en daar lijkt het verhaal oppervlakkig en minder emotievol. Dat zijn de passages waar Anya haar gevoelens blijkbaar minder kon toelaten dan dat ze wilde. Dat is ook niet vreemd, als je je realiseert waar ze doorheen is gegaan tijdens het schrijven. Alle herinneringen moest ze herbeleven en het liefst met zoveel mogelijk beeld, geluid en gevoel om uiteindelijk dit triest, aangrijpend verhaal op papier te krijgen.

Voor de goede lezer: tussen de regels door lees en voel je meer dan dat er staat …

Verhaal: 5*****

Spanning: 4****

Leesplezier: 4****

Psychologie: 4****

Schrijfstijl: 4****

Reacties op: Aangrijpend en realistisch verhaal

12
Toen was je weg - Anya van der Gracht
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners