Advertentie
    Minca (My Winged Books) Hebban Recensent

Maia treedt als uiterst vakkundig naaister in de voetsporen van haar vader. Na haar moeders dood, stortte haar vader in. Terwijl twee van haar oudere broers in de oorlog moesten vechten, heeft Maia de winkel draaiende gehouden. Op die manier hadden zij, haar vader en haar enige broer die nog thuis was, net genoeg om van rond te komen. Wanneer haar vader door het koninklijk paleis wordt verplicht om naar het paleis te komen om voor de toekomstige koningin kleding te naaien, weet Maia dat dit haar roeping is. Verkleed als jongen gaat ze naar het paleis om haar vaders naam eer aan te doen. Maar al snel valt het oog van de rechterhand van de koning op Maia. Een tovenaar die dwars door haar vermomming heen lijkt te kijken. Terwijl Maia het op neemt tegen andere meesterlijke naaiers om de plek in het paleis te bemachtigen, leert ze steeds meer geheimen kennen, waaronder het geheim van de magie waarin ze eerder nooit had geloofd. Als ze wordt uitgedaagd om de drie magische jurken van Godin Amana te naaien, moet ze op een gevaarlijke queeste door het land om de benodigdheden te vergaren.

De verhaallijn van dit boek weet lezers vanaf de eerste bladzijde te grijpen. De plattegrond is hierbij behulpzaam maar niet per se nodig, aangezien de opzet van het verhaal en de uitwerking ervan niet tot in de diepste details wordt uitgewerkt. Het blijft redelijk simpel, maar heeft wel de belangrijke elementen om het verhaal goed en begrijpelijk tot stand te laten komen. Binnen enkele hoofdstukken wordt de situatie waarin Maia leeft goed uitgewerkt en ontvangt haar vader de uitnodiging om naar het paleis te komen. Het wordt al snel duidelijk dat Maia deze taak op zich gaat nemen en op wonderbaarlijke wijze pakt dit ook nog goed uit. De kennismaking met de andere vakkundige naaiers was totaal niet zoals verwacht. Veelal volwassenen mannen, met nog redelijk kinderlijk gedrag wanneer blijkt dat ze niet goed tegen hun verlies kunnen. Ondanks dat het eerste deel van het verhaal veelal over het naaiwerk van de personages gaat, heb je geen specifieke kennis nodig om te begrijpen wat er van de deelnemers werd verwacht en wat ze deden om de opdrachten uit te voeren. Ook als je interesse hier niet ligt, is het niet storend om erover te lezen. Want ondanks dat het verhaal rondom de naaiwerken centraal staat, gebeurt er nog zo veel meer.

Langzamerhand komt er magie om de hoek kijken. Deze is eerst nog vaag en niet echt toe te passen, maar gaande het verhaal gebeuren er steeds meer bijzondere dingen waar magie aan te pas komt. De inleiding naar de uitwerking en de regels van de magie is goed neergezet. En wanneer Maia uiteindelijk op pad gaat om drie speciale materialen te vergaren om te verwerken in drie speciale jurken, dan komt het verhaal pas écht tot leven. De verschillende gebieden die ze doorkruisen, de afwijkende gebruiken van mensen uit andere steden. Er komt veel verscheidenheid aan bod wat het verhaal verrijkt met een mooie onderlaag die de sfeer goed teweeg brengt. Het bestaan van geesten en demonen zorgt regelmatig voor een bepaalde spanning die niet al te hevig wordt uitgewerkt, maar wel voor extra vaart in het verhaal zorgt.
Wat betreft de andere personages, leert Maia, naast haar familie, de tovenaar en de prinses voornamelijk kennen. Vooral de relatie die ze gaande het verhaal opbouwt met de tovenaar is benoemingswaardig. Er wordt redelijk wat tijd en moeite in geïnvesteerd voordat deze twee personages elkaar beter leren vertrouwen. Naarmate dat deze vertrouwensband groeit, komen er van beide personages meer historische details naar boven. Zo leer je Maia nog wat beter kennen en komen er waarheden naar boven die je aan het begin van het verhaal waarschijnlijk niet had kunnen voorspellen. Tevens is Maia geen doorsnee meisje in de wereld waarin ze is opgegroeid. Want ondanks dat haar naam ‘gehoorzaam’ betekent, geeft zij in het verhaal een heel andere betekenis aan haar naam. Maar hoe dit tot uiting komt, is toch iets wat je zelf zal moeten lezen.

Een krachtig, meeslepend en magisch verhaal over een meisje dat de grenzen in haar wereld weet te breken en er alles voor overheeft om haar familie en vrienden te redden. Ik ben heel benieuwd naar het vervolg!

Reacties op: Krachtig, meeslepend en magisch

14
Spin the Dawn - Elizabeth Lim
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners