Advertentie
    Minca (My Winged Books) Hebban Recensent

Sam moet elke dag de metro nemen om op school te komen. Als ze daar een jongen genaamd Reid ontmoet, wordt die verplichte reis ineens niet meer zo saai. Reid kan namelijk teleporteren, of driften, zoals hij dat noemt. En voor het eerst heeft Sam de mogelijkheid om overal naartoe te gaan zonder paspoort of vliegtuigticket.
Terwijl zij elkaar beter leren kennen, komt Sam erachter dat haar familie geheimen voor haar heeft achter gehouden en de ontmoeting met Reid is maar het begin van alles. Als drifters langzaam beginnen te verdwijnen, heeft Sam geen andere keuze dan te helpen, want ook haar familie is ineens spoorloos verdwenen.
Reid en Sam starten een zoektocht en de hulp die ze maar al te hard nodig hebben komt uit onverwachte hoeken. Het duurt niet lang voordat Reid vermist raakt en Sam blijft achter in een wereld waar ze geen verstand van heeft. Terwijl de vijand nadert komt ze er langzaam achter dat zij misschien wel de enige is die hen kan redden.

Vanaf het moment dat je Sam leert kennen, lijkt ze een heel normaal tienermeisje. Ze besteedt misschien niet zoveel tijd aan make-up als andere meiden, maar ze gaat gewoon elke dag naar school, zij het met iet wat tegenzin. De eerste pagina’s van het boek brengen de wereld goed in kaart. (There doesn’t seem to be anything off) Er lijkt niets vreemds aan de hand te zijn, ook niet wanneer Sam een jongen in de metro ziet die haar interesse opwekt. Haar gedachtes worden goed beschreven en komen erg realistisch over. Er wordt niet te veel tijd aan bepaalde details besteed, gewoon precies genoeg om het verhaal interessant te houden. Vanaf het moment dat Reid en zij elkaar beter leren kennen wordt het verhaal een stuk interessanter.

De perspectiefwisselingen tussen hen zijn ook erg van meerwaarde. Reid gebruikt zijn krachten als drifter al snel en de manier waarop de auteur dit in het verhaal verwerkt, laat het heel natuurlijk overkomen. En dat is het voor Reid natuurlijk ook. Hij weet al jaren niet beter dan dat hij zonder moeite naar elke plek in de wereld kan teleporteren. Hoe beter je hen leert kennen, hoe meer je erachter komt dat hun werelden misschien wel veel van elkaar verschillen, maar qua persoonlijkheid minder. Het duurt een poos voordat je meer informatie over Reid krijgt, maar dat is met een reden gedaan. De auteur maakt goede afwegingen wanneer bepaalde informatie wel of niet met de lezers wordt gedeeld.

Over het algemeen is het verhaal vrij simpel om te begrijpen. Het woordgebruik en de regels van het driften zijn vrij vlak en maken het boek gemakkelijk leesbaar. Toch verandert de mate van diepgang in het verhaal wel. De eerste helft is redelijk simpel en gaat het vooral over Reid en Sam en hun interesse in elkaar en natuurlijk Reid’s krachten. In de tweede helft van het boek gebeurt ineens een hoop meer. Er komen meer personages bij en de gebeurtenissen wisselen elkaar sneller af. De spanning loopt op en het fenomeen driften wordt vaker beschreven. Er komt op een gegeven moment een stuk meer actie in het verhaal en de manier waarop de auteur het driften door de personages laat gebruiken is erg interessant. Tijdens deze omslag in het verhaal komen ook nog enkele verrassingen aan bod. Hier en daar kan het verhaal toch wat voorspelbaar zijn, maar dit doet niet af aan de verhaallijn of het leestempo

Een YA Fantasy standalone waarin het gebruik en het misbruik van superkrachten gevolgen heeft op het normale leven van een tienermeisje. Vernieuwend, uitdagend en sterk geschreven. Een goede aanwinst binnen dit genre!

Reacties op: Geweldige en magievolle YA standalone