Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Eerlijke biografie bomvol humor over angststoornis

Minouck 25 juli 2023
Met wijn en dozen paracetamol probeert cabaretier Lisa Loeb haar hoofd de baas te blijven op het podium totdat haar brein volledig op tilt slaat. Geen drogisterij pilletje werkt meer. Van het podium belandt ze doodsbang op de bank met een angststoornis. In haar debuutroman BANG vertelt ze met de nodige humor, dat zelfs als je doodsbang bent, er nog genoeg te lachen valt.

(Wed)strijd
Terwijl heel Tv-kijkend Nederland naar dé kenniswedstrijd van het jaar – De Slimste Mens – kijkt, voert finaliste Lisa Loeb haar eigen strijd. Hoewel ze er ontspannen bij zit, heeft ze een paniekaanval die niemand ziet. Wat gebeurt er in iemands hoofd als diegene een paniekaanval heeft? In BANG word je meegezogen in de moeilijke worsteling die plaatsvindt in Lisa’s hoofd. Lisa opent het boek met de finale van De Slimste Mens. Het boek heeft een sterke opening waarin de cabaretier woord voor woord haar gedachten met ons op papier deelt. Het is pijnlijk eerlijk en open. Lezers kunnen zich in sommige van haar gedachten herkennen. Daarom komt dit boek juist zo hard binnen.


Binnen- en buitenkant
Opvallend op het eerste gezicht is de buitenkant van het boek. Het boek is rood met witte letters in reliëf. Van veraf zie je groot de letters ‘BANG’ op de voorkant prijken. Als je eenmaal dichterbij komt, vallen pas de witte woorden op, die zo uit te kaft lijken te komen. ‘Depressie,’ ‘onderkin,’ en ‘jazz’ zijn enkele van de woorden die in het wit zijn op gesomd. Hiermee geeft Lisa al een beetje van de inhoud van het boek prijs. Je wordt nieuwsgierig naar haar verhaal.

Als je een zelfhulpboek had verwacht, kom je bedrogen uit. Al gauw vertelt Lisa in een disclaimer dat dit boek geen zelfhulpboek is, of hallelujahverhaal. Maar dat heeft dit persoonlijke verhaal ook helemaal niet nodig. In aparte hoofdstukken beschrijft ze voluit haar rampgedachten. En dat zijn er heel wat.

“Ik ben bang dat het niet goed komt, ik weet ook niet precies waarmee. Ik ben bang dat de slagader in mijn nek elk moment kan ontploffen. Als ik moet niezen dan ben ik bang dat mijn oog eruit plopt.” p.45

Het is puur en echt en komt recht uit haar hart en hoofd. Naast glazen wijn en handenvol paracetamol probeerde Lisa ook verschillende zelfhulpmethodes, bijvoorbeeld meditatie, uit. Succes? De schrijfster deelt in haar boek wat haar heeft geholpen. Als je zelf kampt met een burn-out of psychische problemen herken je vast dezelfde worsteling met deze ‘redmiddelen’ om je leven op orde te krijgen.

Dik vet varken
‘Dik vet varken.’ Daar begint het voor Lisa allemaal mee. Op de basisschool wordt zij gepest. Waarom? Dat weet ze niet. Het is ongelofelijk lelijk om te lezen waar haar klasgenoten haar allemaal voor uitmaken. Geen wonder dat de kinderpsycholoog er dan ook al snel aan de pas komt op jonge leeftijd. Wisselen van basisschool, leraren die haar problemen wegwuiven, pesten en een vader met depressie. Een goede voedingsbodem voor een angststoornis blijkt veel later. Je leest langzaam maar zeker van kindertijd tot volwassen leeftijd hoe Lisa’s angststoornis vorm krijgt. Naast al die narigheid tijdens haar jeugd is de zelfspot niet weg te denken uit haar boek.

“En ik heb heel veel last van Dick, de stem in mijn hoofd die kritiek op me levert. Hij gedraagt zich als een lul dus ik heb hem maar Dick genoemd. Dan kan ik denken: rot op, Dick.” p. 131

Van cabaret naar depressie
Lisa heeft een droom. Cabaretier worden. Samen met ‘Andrea’ vormt ze tijdens haar opleiding het succesvolle cabaretduo Matroesjka. Met dit duo hebben ze jarenlang opgetreden van studentenkamers tot Lowlands. Op het podium kan ze alle spanning loslaten en zichzelf zijn. Hoe anders is dat wanneer ze van dit podium afstapt: haar perfectionistische persoonlijkheid zit haar enorm in de weg. Ze ervaart enorm veel stress, dat van kwaad tot erger gaat. En toch weet Lisa de humor, ondanks de zwaarte, in het verhaal te houden. Zichzelf ook niet altijd serieus te nemen. Het leest daardoor ook lekker weg.

Als je denkt dat je alle zwaarte hebt gehad, lees je tenenkrommend hoe onder andere ‘Andrea’ en Lisa’s manager reageren op haar depressie. Ja, die diagnose kan er ook nog wel bij zal je denken. En die reacties ook. Maar uiteindelijk staat Lisa er weer: als winnaar van De Slimste Mens en solo-cabaretier.

Conclusie
Het boek BANG van cabaretier Lisa Loeb is een pareltje vol humor en pure eerlijkheid. Een zwaar beladen onderwerp dat je aan het lachen maakt. En huilen. Het is herkenbaar als je zelf kampt met een burn-out of psychische problemen. En daarom juist een aanrader voor mensen die meer willen leren over een angststoornis en wat het doet met iemand.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Minouck