Stuk

MirandaVosDamen 03 juni 2025 Auteur
Elizabeth zit in 4b van het Mercatus College in Rotterdam. Ze wordt door een aantal klasgenoten op een gruwelijke wijze maar vrijwel onzichtbare manier gepest. Haar ouders zijn sinds een paar jaar gescheiden en haar moeder heeft zich op haar werk gestort om het verdriet te verdringen. Elizabeth raakt steeds meer geïsoleerd. Het enige positieve aan haar klas is de aanwezigheid van Alec. Alec is een rustige, knappe jongen, die ouder en wijzer is dan de andere jongens. Hij heeft verkering met Riley, een uitzonderlijk mooi, blond en ook nog lief meisje. Elizabeth stelt zich voor hoe het leven eruit zou zien als ze Riley was. En dan neemt ze een fatale beslissing…

‘Stuk’ is een boek waarin ik zo een eind weg was. Judith Visser heeft een fijne, vlotte en duidelijke schrijfwijze, die je direct meeneemt in een pijnlijk verhaal. Je leeft al gauw helemaal mee met het verdriet van Elizabeth, die op school gepest wordt. Maar die het ook thuis niet makkelijk heeft met een werkende moeder en een vader die het gezin heeft verlaten. Ze heeft niemand om haar hart bij uit te storten of om hulp te vragen en voelt zich eenzaam.

Hoe worstel je jezelf als gepeste leerling door deze schooltijd heen? De dingen die gebeuren zijn behoorlijk heftig. Daarmee kan een mens compleet gaan veranderen en ander gedrag gaan tonen, zo ook bij Elizabeth. Het maakt je als lezer nieuwsgierig hoe het verloopt met Elizabeth en hoopt op een goede afloop. Maar dan krijgt het verhaal plotseling een andere wending die je niet zou verwachten en wordt het alleen maar spannender.

Het is een goed boek om door iedereen gelezen te worden, en hopelijk ook mensen aan het denken zet, want helaas gebeurt het nog dagelijks dat leerlingen gepest worden en tot wanhoop worden gedreven. Iets wat natuurlijk vreselijk is. Ik vind dat Judith Visser met dit thema een heel sterk boek heeft gemaakt. Een Literaire thriller die zeker de moeite waard is.

Meer recensies van MirandaVosDamen