Advertentie

John Bolton was bijna anderhalf jaar Nationaal Veiligheidsadviseur in de regering van President Trump. In een militair vliegtuig vliegt hij de hele wereld over om met zijn counterparts of andere hooggeplaatsten de belangen van de VS te bespreken. Hij geeft daarbij een kijk op de wereld die hoort bij de Amerikaans Republikeinse haviken. In het boek beschrijft hij zijn manier van manoeuvreren onder het wispelturige en op eigen eer en glorie gerichte beleid van zijn grote baas. Het blijft zeer interessant om de gedachtegang van een dergelijk hoog geplaatste Bolton in de Trumpregering (en voorgaande Republikeinse presidenten) te lezen, ook om van iets dichter bij het gedrag van het fenomeen Trump in de Oval Room waar te nemen.
De op zich prettige snelheid waarmee het boek is gepresenteerd na het ontslag van Bolton heeft helaas erg weinig ruimte gelaten om er een samenhangend, behoorlijk geschreven boek mee op de plank te krijgen. Je rent mee van vliegtuig naar meeting naar vliegtuig, met steeds weerkerende zinloze details, zonder dat de echte logica van Boltons aanpak echt vorm krijgt. De gekozen indeling van het boek naar onderwerp Afghanistan, Iran, Kim Jung Un enz. structureert wel en biedt je de mogelijkheid om onderwerpen uit te kiezen. Blijf steeds bedenken dat het uiteindelijk ook een gecontroleerd en (zelf-)gecensureerd boek is. De beschreven logica van de spelers op het Washingtonse en het wereldtoneel, niet zijnde Bolton zelf, benoemt hij voornamelijk als iets van continue domheid, wat op zich verheldering biedt voor de gevallen dat wij niet begrijpen waar Washington op aanstuurt.
Qua inkijk lezenswaardig, maar een goede beschouwing over Bolton en zijn rol zal de niet-deskundige lezer toegankelijker en betere informatie leveren.

Reacties op: Interessant en nauwelijks door te komen

3
The Room Where It Happened - John Bolton
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners