Onbegrijpelijke gruwelijke wereld
'Een gemakkelijke prooi' gaat over twee totaal verschillende jongens die op een bepaalde manier mensenhandel aan den lijve ondervinden. Youssef groeit op in Bamako, Mali, en besluit uit armoede naar het beloofde land Europa te vertrekken. Een smokkelaar laat hem beloven dat hij later aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Tegelijk lees je over Thiemo, een 16-jarige Nederlandse licht verstandelijk beperkte jongen, die geen fijne thuisbasis heeft en daarom met zijn zogenaamde vrienden veel buiten rondhangt. Hij voelt zich pas weer gelukkiger als er een meisje in zijn leven komt dat hem aandacht en cadeaus geeft. De lezer voelt op zijn klompen aan dat zij een lovergirl is en Thiemo langzaam richting prostitutiekringen beweegt. Ondertussen is Youssef in Nederland aangekomen en woont in een instelling voor minderjarige asielzoekers. Hij is een leven aan het opbouwen, tot hij uit de instelling gehaald wordt en in een drugslab terechtkomt.
De lijnen van Thiemo en Youssef komen uiteindelijk bij elkaar en dan: eind goed al goed? Spoiler: deels. Naast de vlotte vertelstijl van Norman Jansen vind ik dat een sterk punt aan het boek; niet alles kan goed aflopen en ook zeker deze mensenhandelzaken niet.
Jansen kan het weten door zijn jarenlange ervaring bij de Koninklijke Marechaussee en i.h.b. het EMM (Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel). Hij heeft slachtoffers en wellicht ook daders in de ogen gekeken. Het schrijven van hun gefictionaliseerde verhalen biedt enerzijds voor hem een uitlaatklep en tegelijk de lezer een blik op deze ongrijpbare en onbegrijpelijke gruwelijke wereld.
Maatschappelijk gezien een belangrijk boek dat over de huidige tijdgeest gaat. Helaas gebeuren deze dingen en daarom is het goed dat iemand dit ter lering opschrijft. Boeiend en onthutsend.