Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Kehlmann en Pabst

Mireille 26 maart 2024
Het eerste boek dat ik van Kehlmann lees (o.a. bekend van Tijl en Het meten van de wereld) en het doet naar meer smaken. Lichtspel komt over als zorgvuldig opgebouwd, wat werd bevestigd in interviews met de auteur (ook leuk om na te lezen).

De eerste hoofdstukken laten de lezer raden naar wie aan het woord is en wat diens relatie met de regisseur Georg Wilhelm Pabst is. De eerste verteller is daarin het toppunt aangezien hij aan beginnende dementie lijdt en niet alles van zeventig jaar geleden direct kan bovenhalen. Als het ware wordt dan al scènematig een caleidoscopisch beeld gevormd van de persoon Pabst.

In het middendeel wordt het verhaal vertraagd doordat Kehlmann in enkele langere hoofdstukken inzoomt op de belevenissen van G.W., Trude en Jakob Pabst. G.W. die films in dienst van het nationaalsocialisme maakt, Trude die zich zeer alleen voelt in Berlijn te midden van alle nazi-aanhangers en voor de goede zaak probeert aan te pappen met vooraanstaande echtgenotes, Jakob die wordt gevormd in de Hitlerjugend.

Gezien het hele boek kan dit deel wat onevenwichtig aanvoelen, maar ik zag het eigenlijk als een film voor me: de spotlights staan dan enkel op hen gericht. Geeft deze manier antwoord op de vraag in hoeverre Pabst vrijwillig betrokken geraakt is in de propagandamachine en eruit weg wilde komen? Niet echt, was volgens de auteur ook niet zijn bedoeling en in deze geschiedenis is de grens tussen goed-fout slecht aan te wijzen. De filmassistent uit het eerste hoofdstuk komt aan het eind terug, met verrassend genoeg een oplossing van het mysterie van de verdwenen Pabstfilm.
Kehlmann geeft hier een eigen draai aan de geschiedenis, want Pabsts laatste filmopnames schijnen nooit gevonden te zijn.
Fijn gelezen, was ook goed in stukjes te doen. Het verhaal blijft hangen, mede door de goede vertaling van Josephine Rijnaarts. Dit is een originele tip voor een liefhebber van geschiedenisromans.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mireille

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?