Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Nederland als dystopie

Monique 20 januari 2021
Als je Leegland leest, stap je in een toekomst waarin Nederland voor een deel onder water staat. Onze moderne productiemaatschappij met elektriciteit, fabrieken, communicatie en internationale samenwerking bestaat niet meer. Republiek Nieuw-Nederland kent een dictatuur en je moet op je hoede zijn voor rebellen. En dan heerst er ook nog het Vikingsvirus, waarvoor geen vaccin ontwikkeld kan worden. Arme mensen wonen in kampen en de elite heeft zich teruggetrokken in enclaves.

Het verhaal is geschreven vanuit de perspectieven van drie jonge mensen: Senna, Julius en Eva.
Senna diende als soldaat in het leger van de republiek. We leren haar kennen als zij terecht gesteld wordt op een houten schavot op het plein van de enclave Amersfoort-aan-Zee; Middeleeuwse praktijken in een toekomstroman! Senna is slim, voor niemand bang en heel beschermend. Ze weet tijdens haar deportatie naar Fort Zwolle te ontsnappen.
Julius ontsnapt ook tijdens het transport naar Zwolle en Senna neemt hem onder haar hoede. Julius is de zoon van een meedogenloze wetenschapper en arts. Julius is gebruikt als medisch experiment in een poging een vaccin tegen het Vikingsvirus te ontwikkelen. Bij Julius moest ik denken aan de Engelse klassieker ‘Dr Jekyll and Mr Hyde’. Ook daar leiden de gevolgen van laboratoriumwerk tot afwisselende manifestatie van het goede en het kwade in één persoon.
Eva is de ambitieuze zus van Julius. Ze steunt haar vader door dik en dun, maar tot op zekere hoogte. Als ze ziet welke experimenten hij met kinderen heeft gedaan, trekt ze een grens.

Naast de drie hoofdpersonen komen veel interessante personages langs, zoals president Charlotte Martens, admiraal Yetta Karlson, de piraten Karst en Mattie, en Kosse Lester. Helaas worden zij nergens echt uitgediept. Je moet zorgvuldig lezen om ze goed te leren kennen en dat valt niet altijd mee, omdat het tempo van het verhaal enorm hoog is.

Verwacht niet veel informatie over het decor. Hoe zit dat nou eigenlijk met die klimaat oorloog, hoe wordt het virus verspreid, hoe is de energievoorziening geregeld om zonnepanelen te bouwen, hoe kunnen computers en laboratoria overeind gehouden bij gebrek aan energie, hoe zit het met de grensbewaking? Geen idee, we mogen het zelf invullen. Wel heel herkenbaar zijn de plaatsen en steden die genoemd worden. Amersfoort aan Zee, de Amsterdamse Archipel, Fort Zwolle, Kamp Steenwijk, Urk (het is streng verboden te bidden, behalve in Urk!), en ook Orvelte is een bekende naam. Deze locaties zijn niet letterlijk herkenbaar, sterker nog, door de klimaat oorlog en de overstromingen zijn de meeste gebouwen verwoest en overwoekerd met onkruid, maar je weet wel precies waar het verhaal zich afspeelt en zo komt de dystopie heel dichtbij.

Leegland gaat vooral over een zoektocht naar een beter leven en naar de eigen identiteit. En wat is de identiteit van de ander? Wie kun je vertrouwen? Het optimisme waarmee de jonge helden op zoek gaan naar een beter leven in Leegland werkt goed om het geen naargeestig verhaal te maken.

Op basis van de strakke cover had ik een meer volwassen literaire roman verwacht. Leegland is vooral een spannende avonturenroman voor jongeren en volwassenen die van young adult boeken houden.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Monique

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.