Hoop en warmte in de kilste winter – Kerstster in de hongerwinter

Mrk80dnrd 22 september 2025
Met Kerstster in de hongerwinter weet Arianna Saffier de lezer meteen te raken. In deze novelle volgen we Hilde, een veertienjarig meisje dat tijdens de meedogenloze winter van 1944 een zware tocht onderneemt om haar zusje te redden. Haar vader is weggevoerde dwangarbeider, haar moeder zoekt wanhopig naar voedsel, en de kou en honger dreigen hen te verzwelgen. Wanneer de deur van een boer hard gesloten blijft, lijkt alle hoop verloren – totdat Hilde de jonge Dirk ontmoet, die haar helpt en warmte brengt in een barre tijd.

Wat dit verhaal zo bijzonder maakt, is de combinatie van historische realiteit en een vleugje symboliek: de broche van Hildes moeder wordt meer dan een sieraad, het wordt een symbool van hoop en doorzettingsvermogen. Arianna schrijft beeldend en meeslepend; de winterse tocht is voelbaar tot in je botten, en tegelijk gloeit er een sprankje licht in de duisternis. Ondanks de korte omvang van de novelle, slaagt ze erin een compleet, emotioneel verhaal te vertellen, vol spanning, verbondenheid en ontluikende vriendschap.

Ik was onder de indruk van hoe snel ik me verbonden voelde met Hilde. Haar strijd en haar vastberadenheid laten je niet onberoerd. De ontmoeting met Dirk geeft het verhaal warmte en menselijkheid, juist in een tijd die vooral kil en wreed was. Het kerstthema geeft een extra laag van hoop en verzoening, maar maakt dit boek ook geschikt om op elk ander moment van het jaar te lezen.

Kerstster in de hongerwinter is een ontroerend en hoopvol verhaal dat laat zien dat zelfs in tijden van oorlog de kracht van liefde, vriendschap en moed blijft bestaan. Ik kijk alvast met veel nieuwsgierigheid uit naar Arianna’s andere roman De schaduw van verzet !
Dank aan Arianna Saffier voor het gratis recensie-exemplaar – het was een bijzonder waardevolle leeservaring.

#KerststerInDeHongerwinter #AriannaSaffier #Recensie #HistorischeRoman #TweedeWereldoorlog #Boekenblog #Leeservaring #DeSchaduwVanVerzet

Meer recensies van Mrk80dnrd

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Een ontroerende en betoverende roman over familie, herinneringen en hoop, waarin het verleden van Libanon wordt verweven met de zoektocht van twee Canadese zussen naar hun roots. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Na de mysterieuze dood van haar beroemde moeder ontvangt Mackenzie brieven die duistere geheimen onthullen achter haar moeders succes. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.