Heerlijk feelgoodverhaal in het prachtige Edinburgh

Naomi95 16 januari 2026
3.75 sterren

De in Schotland geboren bestsellerauteur Jenny Colgan brak door in Nederland met haar vijfdelige 'Café Zon en Zee'-serie en haar driedelige 'Happy ever after'-serie. Ze verovert met elk nieuw boek en met haar geestige feelgoodstijl weer meer lezersharten. In 2023 startte haar nieuwe serie 'Summer Skies'. (Luitingh-Sijthoff)

De Kerstboekwinkel gaat over Carmen die vlak voor kerst haar baan verliest door het faillissement van het Londense warenhuis waar ze werkt. Haar zus Sofia regelt een baan voor Carmen in een kleine boekwinkel in Edinburgh die ook op het punt staat om failliet te gaan. Sofia hoopt dat Carmen dat met haar retailervaring kan voorkomen. De zussen kunnen echter niet zo goed met elkaar overweg wat de nodige strubbelingen veroorzaakt nu Carmen is ingetrokken bij Sofia en haar drie kinderen. Sofia's man is veel weg voor werk en Sofia is hoogzwanger van hun vierde kind, maar ze heeft gelukkig hulp van nanny Skylar, met wie Carmen ook niet zo goed op kan schieten. Wel raakt Carmen gelukkig al snel gecharmeerd van het boekwinkeltje en natuurlijk zijn er ook nog een paar mannen die het leven in Edinburgh wat interessanter voor haar maken.

Het is een fijn feelgood kerstverhaal. Ik moest heel erg wennen aan de wisselingen van perspectief die soms zomaar midden in een alinea plaatsvinden, waardoor je soms even twee keer moet kijken vanuit wiens perspectief je nou leest. Daarnaast vond ik Carmen niet altijd het makkelijkste personage om mee mee te leven, maar dat werd gedurende het verhaal gelukkig wel beter. Het verhaal wordt redelijk langzaam opgebouwd, maar in de laatste paar hoofdstukken gebeurt er wel heel veel. Dat had ook iets rustiger uitgewerkt mogen worden. Het verhaal is enigszins voorspelbaar, maar dat hoort ook wel bij het genre en is niet echt storend. Edinburgh wordt zo duidelijk beschreven dat je het helemaal voor je ziet. Een prachtige achtergrond voor dit heerlijke feelgoodverhaal.

Meer recensies van Naomi95