Een stem voor wie in stilte lijdt

Neleleest 07 augustus 2025
In Oog om oog, tand om tand toont Patricia Louisa Rutten zich een schrijfster met een scherp moreel kompas en een fijnzinnig psychologisch oog. Dit debuut ademt gelaagdheid: morele dilemma’s, innerlijke strijd en maatschappelijke urgentie vloeien subtiel in elkaar over, zonder dat de stem van de auteur ooit belerend wordt. Wat volgt, is geen eenduidig verhaal, maar een verkenning van grenzen tussen goed en kwaad, empathie en woede, en idealisme en radicalisering.

Doorheen het verhaal volgen we Louise en Harry, twee personages met totaal verschillende levenspaden die op het einde op wonderlijke wijze samenkomen. Louise, een jonge criminologe, keert zich af van de vanzelfsprekendheden van het dagelijks leven. Haar zoektocht naar zingeving leidt haar langs verlaten paden in Frankrijk en naar de kusten van Malta, waar ze zich samen met haar vriendin Jess in toenemende mate laat meeslepen in de strijd tegen dierenleed. Haar reis is er één van groei, maar ook van vervreemding: hoe ver mag en kan je gaan in de naam van gerechtigheid? Patricia stelt die vraag niet opdringerig, maar laat ze nazinderen in de stiltes tussen de woorden.

Tegelijkertijd ontvouwt zich het verhaal van Harry, een jongen die samen met zijn broer Tom uit een gebroken gezin komt en opgevoed wordt door zijn grootmoeder. De broers delen dezelfde achtergrond, maar slaan totaal verschillende wegen in. Hier toont Patricia overtuigend dat afkomst niet allesbepalend is in het levenspad dat we bewandelen; ook persoonlijkheid, keuzes en sociale invloeden spelen een belangrijke rol.

Deze roman behandelt zware thema’s zoals verslaving, verlies, verzet en wraak, maar doet dat met een vlotte pen. Patricia schrijft met mededogen en precisie, en weet de meest pijnlijke scènes te kleuren met menselijkheid. De passages over dierenleed zijn rauw, aangrijpend en kruipen onder de huid, maar ze geven tegelijk een stem aan de dieren die in stilte lijden onder toedoen van de mens.

Oog om oog, tand om tand stelt indringende vragen over gerechtigheid, vergelding en vergeving. Het is geen lichte lectuur, maar wel één die aanzet tot reflectie over hoe we omgaan met dieren, de natuur en elkaar. Een aanrader voor wie houdt van inhoud en morele diepgang.