Wederom weer een parel van Pieter Koolwijk

Nicky Rook 21 februari 2026
Wanneer je weet dat Pieter het 'Geef een boek cadeau' schrijft, dan weet je ook dat je direct bij de boekhandel moet zijn om hem te halen.

Op de meester/juffenavond afgelopen september vertelde Pieter dat hij bezig was met een nieuw project. Toen hij erover vertelde werd ik meteen nieuwsgierig. Wie zijn Silas en Kwark? En wat voor een 'land' is Limbusland.

Vanaf het eerste moment dat je start met lezen word je weer in het verhaal 'gezogen'. Het verhaal is echt weer een typisch Pieter Koolwijk boek. Zijn vlotte schrijfstijl, de humor in het verhaal, maar ook de manier waarop hij zo'n lastig onderwerp zo knap weet weg te schrijven is zo bijzonder.

Het verhaal gaat over Silas. Silas wordt wakker in Limbusland, hij heeft geen idee waar hij is, hoe hij in Limbusland terecht komt en waar hij naar toe moet weet hij ook niet. Hij ontmoet de pinguïn Kwark. Samen met hem gaat hij op weg naar de uitgang. Onderweg beleven Silas en Kwark samen grote avonturen.

Silas komt ook steeds meer te weten over zichzelf.. Zijn ouders vinden hem eigenlijk een 'rotjoch', maar is dit wel zo? Silas ontmoet allemaal figuren die ervoor zorgen dat hij zich steeds beter herinnerd wie hij is. En dan zijn er ook nog de stemmen die hij hoort via het speakertje wat hij draagt. Hij hoort allemaal paniek, om hém... Het liefst drukt Kwark ook de speaker uit, want moet Silas dit allemaal wel horen?

Ook ontmoet Silas Tod. Silas komt door Tod en zijn vervelende liedje, voor een lastige keuze te staan. Gaat hij mee naar het Avondrood of gaat hij met Kwark mee naar de uitgang.

De illustraties van Linde Faas maken het boek weer helemaal af. Het was ook leuk om te lezen hoe Pieter een aantal van zijn 'streken' van vroeger, heeft laten terugkomen in het verhaal. Hier heb ik wel om moeten lachen.

Het boek kun je wederom weer goed gebruiken in de bovenbouw. Het geeft een mooie aanleiding om met de kinderen in gesprek te gaan over toch wel een moeilijk onderwerp.

Meer recensies van Nicky Rook