Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Elke dag een beetje wijzer?

Nicole Vrielink 11 januari 2023
Ryan Holiday is binnen de Stoïcijnse community een bekende naam, geprezen om zijn modernisering van de Stoïcijnse leer. Inmiddels heeft hij meerdere boeken over het onderwerp geschreven. Dit boek is “ontworpen” om via dagelijkse teksten voor een heel jaar lang de Stoïcijnse leer tot je te kunnen nemen.
Het boek heeft dan ook als doel om

“… het stoïcisme zijn rechtmatige plek teruggeven als hulpmiddel bij het ontwikkelen van zelfbeheersing, doorzettingsvermogen en wijsheid” (p. 9-10)

In maar liefst drie delen neemt Holiday de lezer mee naar drie disciplines binnen de Stoïcijnse leer, waarbij elke maand een nieuw thema centraal staat. Dagelijkse teksten dragen er zorg voor dat de lezer op zijn minst aan het denken wordt gezet. De verwachting om na het lezen als een nieuw mens te zijn moet echter wel aan de kant geschoven worden, maar een hulpmiddel bij milde wijzigingen in gedachtegoed is het boek wel. Hierbij kan het wel zo zijn dat bij herhaaldelijk lezen er natuurlijk steeds meer van de Stoïcijnse leer blijft hangen.

Holiday is sterk in het ‘van nu’ maken van teksten die ‘toen’ zijn geschreven. De filosofie is namelijk gebaseerd op teksten die hun oorsprong vinden in een tijd zelfs nog van voor Christus. Holiday weet hier op een heel toegankelijke manier een moderne draai aan te geven zodat de filosofie (juist) vandaag de dag relevant is.
Ook de gehele opzet van het boek zorgt voor een sterk fundament. Drie delen, maandelijkse thematiek en dagelijks één pagina zorgt voor duidelijkheid vanaf het begin. Het creëert een overzicht en maakt dat het per dag niet te veel informatie ineens kan zijn.

Echter is ditzelfde ook deels en valkuil. Want hoewel het per dag niet heel veel tekst is moet het dagelijkse lezen van, ook al is het maar één pagina, wel door blijven gaan wil de lezer niet “achter” komen. Op zichzelf een makkelijk doel, ware het niet dat het toch aardig wat doorzettingsvermogen vereist om “zo lang over één boek te doen”. Daarnaast is de uiteindelijke hoeveelheid informatie alsnog zodanig dat herlezen niet alleen een optie is, maar nodig om de volledigheid van dit boek te kunnen bevatten.
Een tweede punt kan zijn dat er, vanwege de ene pagina per dag, niet echt een mogelijkheid is om echt dieper op een aspect in te gaan. Hierdoor kan het, zeker bij bepaalde thema’s, ook voelen als een wel erg lange inleiding, waarbij soms ook in herhaling gevallen werd maar er soms ook wat kleine tegenstrijdigheden te lezen zijn.

Interactie met de lezer vraagt ‘De dagelijkse stoïcijn’ vooral door je aan het denken te zetten. Elke dagelijkse tekst kan veel langer overpeinsd worden waardoor het echt een boek is om “onder je arm” mee te nemen. Echter houdt alle vorm van interactie hier wel op; er is geen sprake van invulwerk en er wordt ook niet vanuit daaropvolgende teksten doorgevraagd over eventuele overpeinzingen.

Holiday schrijft toegankelijk en modern en weet als geen ander hoe hij dit soort teksten behapbaar voor praktisch iedereen moet maken. Zijn schrijven is een directe vorm, zonder bullshit en met alleen de nodige informatie. Ja, hij grijpt terug naar oudere teksten, zo begint hij elke dag met een quote van een vroegere stoïcijn, maar hij zorgt er altijd voor dat hij hier niet in blijft hangen.

Ryan Holiday schreef naast De dagelijkse stoïcijn ook: Het obstakel is de weg, Stoïcijns leven, Ego is de vijand, In de stilte ligt het antwoord en Het geluk is met de dapperen. In al deze boeken staat de stoïcijnse filosofie centraal.

De dagelijkse stoïcijn. Voor de volhouders en liefhebbers van overzicht die elke dag een inleidende tekst over de Stoïcijnse filosofie tot zich kunnen en willen nemen.

3,5 ster

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Nicole Vrielink