Next level
▶️ Press Start
Wat als je het echte leven kon oefenen zoals in The Sims? Even opnieuw beginnen, een andere keuze maken, of eindelijk dat ene gesprek voeren waar je al maanden over twijfelt.
Via Best of YA kreeg ik de kans om Today I’ll Talk to Him van Bianca Wege te lezen en recenseren. Alleen al het feit dat het verhaal zich deels afspeelt in de wereld van The Sims maakte mij meteen nieuwsgierig - een spel waar ik vroeger zelf uren in kon verdwalen.
🎮 Level 1 - Player Layla
In dit verhaal volgen we Layla, die haar leven zowel online als offline leidt. Online deelt ze haar Sims-avonturen met haar volgers, een plek waar ze zich veilig voelt en helemaal zichzelf kan zijn.
Maar haar rustige wereld komt plotseling op z’n kop te staan wanneer ze haar oude middelbare-schoolcrush Asher weer tegenkomt op de universiteit. Hij speelt in het volleybalteam… en zij is de mascotte.
Om haar gedachten te ordenen vlucht ze, zoals altijd, naar haar Sims-spel. Alleen loopt het deze keer anders dan verwacht: haar volgers beginnen haar uitdagingen te geven om in het echte leven dingen te doen die ze normaal nooit zou durven - vooral als het om Asher gaat.
🕹️ Level 2 - Reality Check
Maar het echte leven werkt natuurlijk niet als een spel waarin je alles zelf bestuurt. Naast Asher spelen er nog meer mensen een rol, waaronder de chagrijnige Henry uit het volleybalteam.
Langzaam wordt het voor Layla steeds moeilijker om de grens tussen spel en werkelijkheid te bewaren. Hoe ver ga je om je dromen waar te maken? En wat gebeurt er als je onderweg jezelf dreigt kwijt te raken?
💛 Level 3 - Character Development
Wat dit verhaal zo mooi maakt, is de groei die Layla doormaakt. In het begin is ze onzeker en houdt ze zich liever op de achtergrond, maar gaandeweg zie je haar steeds meer uit haar schulp kruipen. Niet alleen online, waar ze haar verhaal deelt met haar volgers, maar ook in het echte leven waar ze langzaam leert om meer op zichzelf te vertrouwen.
De schrijfstijl van Bianca Wege helpt daar enorm bij. Het boek leest heerlijk vlot door de levendige dialogen, humorvolle momenten en de leuke onlineberichtjes tussendoor. Daardoor voelt het verhaal dynamisch en fris, en blijf je nieuwsgierig naar wat er gaat gebeuren.
⭐ Final Level - Game Complete
Wat dit boek extra bijzonder maakt, is hoe The Sims in dit verhaal meer is dan alleen een leuk detail. Het spel wordt eigenlijk een metafoor voor iets heel herkenbaars: jezelf soms willen verstoppen achter een scherm, opnieuw beginnen, of een andere versie van jezelf creëren, maar uiteindelijk draait het juist om het tegenovergestelde: jezelf durven laten zien, met al je onzekerheden en dromen
Today I’ll Talk to Him is daardoor niet alleen een vrolijk en romantisch verhaal, maar ook een warm boek over onzekerheid, moed en jezelf durven laten zien.
En net als in een goed spel weet je misschien ongeveer waar het verhaal heen gaat, maar juist de reis ernaartoe maakt het zo leuk om te volgen.
🎮 Een charmant, speels en hartverwarmend YA-verhaal dat je met een glimlach dichtslaat.