Een recensie in eiland-momenten

NiekieJoosten 21 november 2025
Puffin Island
Via Zin in Feelgood zag ik dat er een leesclub werd georganiseerd rond Een Ansichtkaart van Puffin Island van Christie Barlow, en ik was meteen enthousiast! Haar eerdere serie Love Heart Lane had ik met zoveel plezier gelezen, dat ik niet kon wachten om ook dit warme, nieuwe verhaal te ontdekken. Bovendien vind ik het heerlijk om samen met anderen in een boek te duiken, alsof je samen een eiland verkent, waar achter elke bocht weer iets nieuws te vinden is.

Het verhaal draait om Verity, die in het oude huis van haar grootouders een ansichtkaart vindt, gericht aan haar oma Henrietta, Hetty. De boodschap op de kaart onthult een verleden dat Verity alleen maar in haar fantasie kende. Terwijl ze eigenlijk van plan was zes maanden naar Amsterdam te vertrekken met haar vriendin Ava, brengen de omstandigheden haar onverwachts naar Puffin Island. Daar ontvouwt zich een geschiedenis vol geheimen, liefde en nieuwe kansen.

Het verhaal van Verity’s ontdekkingstocht voelt als dat van een echte puffin: aan de buitenkant donker en beschermd, maar vanbinnen zacht en licht, klaar om de vleugels uit te slaan als het hart zich opent.

The Old Ship Inn
Het verhaal wordt verteld vanuit Verity’s perspectief, en samen met haar ga je op zoek naar de waarheid achter de mysterieuze ansichtkaart, en naar de liefde die haar oma ooit op het eiland vond. Terwijl ze het verleden probeert te ontrafelen, komt ze in contact met eilandbewoners die haar oma nog hebben gekend. Zo komt stap voor stap niet alleen het verleden, maar ook Verity’s eigen toekomst tot leven.
Wat ik mooi vond, is hoe het eiland langzaam van decor tot bestemming wordt: wat begint als een zoektocht naar vroeger, groeit uit tot een avontuur dat haar heden kleurt. Want net als haar oma lijkt ook Verity haar hart te verliezen aan Puffin Island.

De Regenbooshuisjes
Naast Verity leer je een bont gezelschap kennen dat het verhaal kleur en warmte geeft. De charmante en ontwapenende Sam met zijn altijd vrolijke hond Jimmy; de gezellige vriendinnen Clemmie en Amelia; de norse maar stiekem liefdevolle Pete; de wijze Betty, en natuurlijk Kev, de postbode die altijd helpt.
De grappige dialogen, kleine momenten van medeleven en de onderlinge band tussen deze personages geven het boek een heerlijke sfeer. Elk van hen is als een eigen huisje op het eiland: uniek van kleur en karakter, maar samen vormen ze een gemeenschap waar je direct bij wilt horen.

Cosy Nook
Het boek voelde voor mij als een knusse plek waar ik even helemaal wilde blijven. De schrijfstijl van Christie Barlow is warm, vlot en beeldend, je ziet de zee, hoort de wind, en ruikt de geur van versgebakken fish & chips bijna tussen de pagina’s door. Ze wisselt humor, emotie en reflectie zo mooi af dat het verhaal voelt als een gesprek met een goede vriendin.
Het boek leest licht en gemakkelijk, maar heeft toch diepgang, en voor ik het wist, was ik al veel te ver gevorderd om nog te willen stoppen. Een Ansichtkaart van Puffin Island voelde als een warme deken, een huisje met uitzicht op zee, waar je eigenlijk niet meer weg wilt.

Cliff Top Cottage
Voor mij is dit boek een hartverwarmend feelgoodverhaal met een vleugje nostalgie, een lach en een traan. De personages voelen als vrienden, de setting als thuis, en de toon als een zacht briesje dat nog lang na het lezen blijft hangen.
Ik ben dankbaar dat ik dit boek mocht lezen, en ik kijk nu al uit naar mijn volgende bezoek aan Puffin Island. Want sommige verhalen zijn net als ansichtkaarten: ze blijven je bij, ook als de reis voorbij is.

Meer recensies van NiekieJoosten

Tegenpolen trekken elkaar aan in deze heerlijke roadtrip-roman boordevol humor en romantiek. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.