Geestig en vlot boekje dat je laat spinnen als een poes

Nina's Boekenhoek 03 januari 2022
‘Dagboek van een Poes’ is een geestig en vlot boekje dat je laat spinnen als een poes.

Samenvatten is eigenlijk overbodig, de titel zegt genoeg: ‘Dagboek van een Poes’ is een dagboek van een poes. In dit boek beschrijft de poes Poef (die toebehoort aan de tweebenigen Rok en Bril) vanuit een poezenperspectief haar dagelijks leven en gedachtenspinsels.

Ik ben een Campert-fan. Op de middelbare school vond ik het vreselijk om verplicht allerlei boeken te lezen, maar Campert was een uitzondering. Gelukkig ben ik genezen van de leesafkeer, want nu lees ik met veel plezier (en boeken die ik lekker zelf uitkies), maar Campert is me altijd bijgebleven en ik vond het tijd om weer eens iets van hem op te pakken. Dit korte werk heeft me absoluut niet teleurgesteld!

Met zijn vlotte pen en scherpe blik brengt hij op humoristische wijze onder woorden hoe een poes denkt en tegen de wereld en de mens aankijkt. Meermaals heb ik hardop gelachen of gegniffeld om de invalshoeken, geestige formuleringen en zelfverzonnen woorden. Een voorbeeld van bladzijde 40:

‘Later op de dag, toen de avond viel en ik naar binnen werd geroepen, maakte ik kennis met een mij tot dan toe onbekend soort muis. De vleermuis. Dat is een muis die kan vliegen.’

Dit soort vondsten vind ik gewoon helemaal geweldig en zeer kenmerkend voor Campert. Zo beschrijft hij ook bepaalde voorwerpen of dingen zonder ze expliciet te noemen. Poef de poes geeft aan zo’n voorwerp een eigen naam, een andere dan die wij mensen gebruiken, en toch weet je dan waar die het over heeft. Ook dat vind ik ontzettend vermakelijk en verfrissend. Verder zal ik geen expliciete voorbeelden geven, dat zou afdoen aan het leesplezier.

Persoonlijk heb ik eigenlijk niets op het boekje aan te merken, maar objectief gezien zijn er een aantal aspecten die misschien niet iedereen zullen aanspreken. Zo is dit absoluut geen zware kost met 64 bladzijdes en korte hoofdstukjes. Poef maakt geen wonderbaarlijke karakterontwikkeling door en er zijn geen diepe relaties die uitgewerkt worden. Hoewel er bepaalde lijntjes in het verhaal zitten die aan het eind een leuke wending nemen, heeft Poef niet één heel duidelijk doel dat ze najaagt (behalve muizen natuurlijk). Het zijn veelal fragmenten van verschillende dagen. Dus aan iemand die graag een groots, meeslepend, diepgaand en emotioneel verhaal wil lezen, zou ik dit niet aanraden.

Al met al denk ik dat er maar weinig mensen zijn die dit boekje niet leuk vinden. Het is ideaal om tussendoor af en toe iets luchtigs en grappigs te lezen te hebben of om juist in één ruk uit te lezen. Camperts schrijfstijl is eigen, geestig en vlot, maar ook mooi; hij heeft een uitstekend gevoel voor taal. Hoewel ik persoonlijk geen negatieve punten heb, geef ik het boekje geen 5 sterren; dat reserveer ik voor grotere en complexere verhalen. Daarom van mij een dikke, welverdiende 4,5 sterren.

Meer recensies van Nina's Boekenhoek

Asfalt is een verhaal over twee reizen die naar één bestemming leiden. Overgeleverd aan de gratie van de onbekenden die hen een lift geven, maken vier jongeren een tocht die hun leven voorgoed zal veranderen.