Advertentie
    Noor te Velde Hebban Recensent

Riverdale. We kennen het allemaal van de populaire serie op Netflix die ondertussen al 4 seizoenen kent. Maar naast deze tv-serie zijn er nu ook boeken over dit mysterieuze stadje verschenen. Schrijfster Micol Ostow heeft al meerdere verhalen geschreven die geïnspireerd zijn door series. Met haar boekenserie over het stadje Riverdale slaat ze een nieuwe weg in. Voor ze Riverdale – De roadtrip schreef, publiceerde ze al een prequel bij de tv-serie. Dit tweede boek speelt zich af tussen seizoen 2 en 3 van de tv-serie.  

Het boek opent aan de vooravond van de rechtszaak tegen Archie. Hij is aangeklaagd voor moord en alles wijst erop dat hij schuldig bevonden zal worden. Maar zijn vrienden, Veronica, Betty en Jughead, zijn ervan overtuigd dat Veronica’s vader Hiram Lodge de Archie de schuld in de schoenen wil schuiven. Ze gaan op zoek naar bewijzen om Archie vrij te kunnen pleiten. Hiervoor gaan ze terug naar de plek waar de moord gepleegd is: het vakantiehuis van de familie Lodge in Shadow Lake. Maar net als in Riverdale zijn ze ook daar niet veilig. Mysterieuze gebeurtenissen doen zich voor en de vier vrienden hebben continu het gevoel dat ze achtervolgd worden. De grote vraag is of ze in Shadow Lake überhaupt bewijzen gaan vinden.  

Vanaf zin één is duidelijk dat je voor dit boek voorkennis nodig hebt. Als je de eerste twee seizoenen van de serie niet gezien hebt, zul je verdrinken in de hoeveelheid personages die je in het begin van het boek tegenkomt. Het overgrote merendeel van deze karakters krijgt daarna echter nauwelijks tot geen aandacht. De vier vrienden spelen hoofdzakelijk de hoofdrol, en krijgen daarnaast in het verhaal ook elk hun eigen perspectief. Hierin wordt uitgebreid aandacht besteed aan de persoonlijke problemen en worstelingen van de vier karakters. De wisseling tussen deze perspectieven laat de schrijfster erg soepel verlopen. Waar het perspectief van het ene personage ophoudt, gaat het verhaal van het andere verder.  

Daarnaast loopt de spanning in het boek zeer hoog op. De schrijfster laat duidelijk de mysterieuze sfeer die rond het vakantiehuis hangt in het boek naar voren komen. Ook de manier waarop bepaalde gebeurtenissen en situaties zich aandienen, zorgt voor een hoog spanningsgehalte. Maar wat hierin onduidelijk is, is het einddoel van deze duistere zaken. Daarin blijkt overduidelijk dat dit boek een aanvulling is op de tv-serie en eigenlijk niet als standalone gelezen kan worden. Ostow stipt in het boek ander verhaallijnen aan die, als je via dit boek voor het eerst met Riverdale te maken krijgt, geen connectie lijken te hebben met de verhaallijnen van de vier vrienden. Hierdoor krijgt het boek iets onafgewerkts. Als je dit boek echter als aanvulling tussen seizoen 2 en 3 leest, hebben deze verhaallijnen juist meerwaarde.  

Riverdale – De roadtrip is een boek vol duistere intriges en spannende scènes waarin de persoonlijke problemen van personages dieper uitgewerkt worden. Als aanvulling van de tv-serie is het boek zeker een aanrader. Maar de lezer die dit boek als standalone wil lezen kan dit boek misschien beter links laten liggen.

Reacties op: Veelbelovend als aanvulling, maar teleurstellend als standalone

8
Riverdale - De roadtrip - Micol Ostow
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 16,99 Bestel het e-book € 7,99
E-book prijsvergelijker