Advertentie
    Noor te Velde Hebban Recensent

‘Ken jij de legende van De Duistere School al? Ooit woonde er een jongen in Kraaidorp die beweerde dat hij er alles van afwist. Zijn naam was Quinten. Hij zwoer dat er op de dag na een grote storm plotseling een gebouw stond in het midden van Kraaidorp. De school dook op uit het niets en verdween niet lang daarna weer, maar niemand kon zich daar nog iets van herinneren, behalve Quinten zelf.’ 

Maar na een nieuwe stormnacht verdwenen Quinten en zijn vader plotseling zelf ook: hun huis was verlaten. Drie maanden bleef het leeg staan, tot nu. De vier nieuwe bewoners zijn vrienden geworden met de overbuurmeisjes. Wanneer de zes kinderen samen een gezellige avond hebben in het oude huis van Quinten, valt de stroom opeens uit. En kort daarna wordt het huis getroffen door een aardbeving die de vrienden het bewustzijn doet verliezen. Wanneer ze weer wakker worden, zitten ze opgesloten in het huis. Alleen ziet het er anders uit: het is vervallen en verlaten en in het midden van de woonkamer staat een mysterieuze houten kist met een koekoeksklok ernaast. 

Het boek Het verlaten huis van de Vlaamse auteur Sandra J. Paul is het vervolg op de in 2019 verschenen jeugdthriller De duistere school, maar kan ook als standalone gelezen worden. Aan het begin geeft de auteur een inkijkje in het vorige boek, zodat je als lezer niets van het verhaal mist. Door deze terugblik is de basis van het verhaallijn goed, hoewel je in het boek soms het gevoel kan hebben dat je bepaalde informatie mist. Dit is echter niet storend voor het algehele verhaal; de interesse in het eerste boek wordt hierdoor juist opgewekt. 

De duistere school heeft Paul samen met haar oudste zoon bedacht en geschreven. In navolging van dat boek is het vervolg samen met haar andere twee zonen ontstaan. In deze samenwerking ligt de kracht van het verhaal. De verhaallijn is erg mysterieus en magisch en het is duidelijk te merken dat het bedacht is door een kind. Het boek geeft een inkijkje in hun fantasie, wat voor jonge kinderen het boeklezen waarschijnlijk bevordert. Daarnaast werkt het goed opgebouwde plot hierin ook mee. Paul doseert de gebeurtenissen in het overgrote deel van het verhaal goed, waardoor de spanning hoog wordt opgevoerd. De grootste plotwendingen hebben hun terugslag op veel voorgaande scenes, waardoor ook de connectie met eerste boek versterkt wordt. Daarnaast laten deze wendingen ook ruimte over voor nieuwe verhaallijnen. 

Waar het overgrote deel van de thriller goed is opgebouwd, is daarvan in de conclusie geen sprake. Hier gaat de schrijfster experimenteren met perspectiefwisselingen en een niet-chronologische tijdsvolgorde. Dit had een leuke twist aan het boek kunnen geven, wanneer dit niet op het cruciale punt van een plottwist werd gedaan. De passage wordt onduidelijk door deze perspectief- en tijdswisseling, waardoor de spanningsboog wordt onderbroken en je als lezer vrijwel over een belangrijk punt in het boek heen leest. Daarnaast is de plotwending ook niet zorgvuldig uitgewerkt, waardoor het voelt alsof het boek afgeraffeld wordt. Dat is zonde, wat juist in dit einde wordt de basis gelegd voor het derde deel, De vergeten tuin, wat naar verwachting in 2021 zal verschijnen. 

Met Het verlaten huis heeft Sandra J. Paul een spannend en magisch vervolg geschreven op De duistere school en de deur voor het derde boek wagenwijd opengezet. Ondanks het rafelige en slordige einde is het mysterieuze verhaal van de zes kinderen één waarin je je meteen verliest. 

Reacties op: Spannend en magisch vervolg met rommelig einde

65
Het verlaten huis - Sandra J. Paul
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners