The Green Mile – Stephen King

Nreniers Nreniers
9 mrt 2023

Stephen King staat bekend om zijn vermogen om meesterlijke verhalen te vertellen en lezers te betoveren met zijn beklemmende vertellingen. "The Green Mile" is hierop geen uitzondering en toont wederom waarom King een van de meest geprezen auteurs van onze tijd is.
In dit klassieke verhaal, dat oorspronkelijk als een dramatische serie is verschenen en later diende als inspiratie voor een Oscar-genomineerde film met Tom Hanks in de hoofdrol, worden we verwelkomd in Cold Mountain Penitentiary. Deze gevangenis herbergt de mannen van E Block, allen veroordeelde moordenaars, die ieder hun beurt afwachten om "The Green Mile" te bewandelen - de limoengroene linoleumgang die leidt naar een laatste ontmoeting met "Old Sparky," de elektrische stoel van Cold Mountain.
Paul Edgecombe, een bewaker in de gevangenis, heeft in de loop der jaren talloze vreemde gebeurtenissen meegemaakt tijdens zijn werk op The Green Mile, maar niets heeft hem ooit voorbereid op de ontmoeting met John Coffey. Coffey is een man met het lichaam van een reus en de geest van een kind, veroordeeld voor een misdaad die angstaanjagend is in zijn gewelddadigheid en schokkend in zijn verdorvenheid.
Wat volgt is een aangrijpend verhaal dat de lezer zowel in spanning houdt als ontroert. De emotionele achtbaan die Stephen King neerzet in "The Green Mile" is meeslepend en grijpt je bij de keel. Het is een verhaal van menselijkheid, van goed en kwaad, van empathie en de duistere aspecten van de menselijke natuur.
King slaagt er op meesterlijke wijze in om de complexiteit van zijn personages te portretteren en hun innerlijke strijd tussen goed en kwaad te verkennen. Vooral het personage van John Coffey laat een onuitwisbare indruk achter, waardoor je als lezer wordt gedwongen je eigen overtuigingen te bevragen.
"The Green Mile" is meer dan alleen een verhaal over het gevangenisleven en de doodstraf; het is een diepgaande reflectie op het menselijk geweten en de zoektocht naar vergeving en verlossing. King weeft zijn verhaal met een bovennatuurlijk element, dat het geheel een extra laag van mysterie en fascinatie geeft.
De krachtige beschrijvingen en de meeslepende vertelstijl van King maken het onmogelijk om dit boek weg te leggen voordat je de laatste pagina hebt omgeslagen. "The Green Mile" is een meesterwerk dat je ziel zal raken en je nog lang na het lezen zal bijblijven.
Kortom, "The Green Mile" is een meeslepende en hartverscheurende roman die Stephen King's talent als verhalenverteller op glorieuze wijze tentoonstelt. Dit boek is een absolute aanrader voor iedereen die op zoek is naar een emotioneel geladen en meeslepend verhaal dat nog lang na het lezen bij je zal blijven.
The Green Mile / Stephen King/ Luitingh-Sijthoff / ISBN: 9789021025360 / Adviesprijs €24,99

Meer recensies van Nreniers