Jeanne – Katherine J. Chen

Nreniers Nreniers
10 mrt 2023

“Domrémy, 1412. Frankrijk staat op het punt de oorlog tegen Engeland te verliezen. Mensen lijden honger. De Franse koning is ondergedoken. In deze chaos staat een jonge vrouw op die het tij weet te keren en die de Fransen naar de overwinning zal leiden. Zij zal een heldin worden wier naam eeuwenlang herinnerd wordt: Jeanne d’Arc.
We volgen Jeanne tijdens haar jeugd vol daadkracht en geweld, reizen in haar tienerjaren met haar mee naar het Franse leger en aanschouwen haar succesvolle slagvelden. Jeannes daden zijn roekeloos, haar beweegredenen teder en we maken kennis met een vrouw vol wilskracht. Aan het hof vindt ze een weg door de verraderlijke politieke spelletjes die gespeeld worden en ondervindt ze de rol die religie daarin heeft. Velen waarmee ze in aanraking komt voelen zich bedreigd door een vrouwelijke leider, laat staan een heilige. En niet alleen de hovelingen, maar ook Jeannes eerste kennismaking met glorie kunnen sneller voor haar ondergang zorgen dan ze voor mogelijk had gehouden.”
Katherine J. Chen is een Amerikaanse schrijfster van historische romans. Een eerder boek van haar is Mary B. Jeanne is de vertaling van Joan. Het was voor mij het eerste boek van deze auteur.
Het was een zeer inspirerend boek met een sterk vrouwelijk hoofdpersonage. What’s not to love? Ik heb wel echt mijn tijd moeten nemen met het boek aangezien het redelijke zware onderwerpen aanhaalt en heel emotionele scènes bevat.
Ik vond de schrijfstijl wel heel mooi, het verhaal komt ook best traag op gang. Daardoor krijg je een heel goede band met het hoofdpersonage. Je kent echt haar volledige verhaal, haar gedachtes en je leeft echt met haar mee.
Ik vond dit boek wel minder een ontspanning. Het was met momenten vrij complex dus ik kon er niet meer wegzakken op het einde van een lange dag. Dat is helemaal geen kritiek maar ik vind dat persoonlijk wel altijd handig om te weten. Wel echt hoedje af voor de schrijfster om zo een heftig verhaal neer te pennen.
Jeanne / Katherine J. Chen / Uitgeverij: Boekerij / ISBN: 9789022597552 / Adviesprijs: € 22,99

Meer recensies van Nreniers