Een ijzersterke YA contemporary die je ogen opent en zich in je hart sluit.

Nreniers Nreniers
21 mrt 2020

Steeds verder weg gaat over Biz. Biz lijkt een doorsnee tiener. Ze woont bij haar mama en de tweeling, gaat naar school en ligt soms met zichzelf in de knoop over zaken zoals haar seksualiteit. Dit is een korte opsomming van hoe buitenstaanders zoals haar vrienden haar zien. Maar in haar hoofd leeft Biz in een heel andere wereld. In een wereld waar haar overleden vader nog tegen haar praat. In een wereld waar ze haar vriendengroep maar onbeduidend vindt. In een wereld waarin ze eigenlijk helemaal niet oké is.
De situatie escaleert en wanneer Biz de connectie met haar vader kwijtraakt lijkt het haar misschien makkelijker om helemaal weg te zweven. Maar voordat dit gebeurt, wil ze toch nog proberen haar vader terug te vinden.
Steeds verder weg is het debuut van Helena Fox over rouw, vriendschap, depressie, hallucinaties en psychische problemen.
Het is een schitterend diepgaand boek die je meeneemt in de gedachten van iemand met een depressie. Ze verloor haar vader toen ze jong was maar ze blijft hem zien en ze kan nog steeds met hem praten. Haar ziekte is een brug naar haar vader en daarom wilt Biz eigenlijk niet genezen.
'Het leven is verschrikkelijk en prachtig, hè? Het is precies tegelijk het mooiste/het ergste, alle mogelijkheden tegelijk.' – Helena Fox
Ik vond het heel mooi geschreven en een goede keuze van POV. Soms was het verwarrend om in Biz haar gedachten mee te kijken. Voor iemand die niet in die situatie zit, zijn haar gedachten niet altijd even logisch. Maar dat is nu net de sterkte van het boek. Het is confronterend en inspirerend tegelijkertijd. Je leert over depressie maar krijgt er ook begrip voor doordat je de gedachtegang achter bepaalde handelingen kunt meevolgen. Dit maakt het boek ook best heftig.
Ik heb ook een interview gelezen met de schrijfster. Ze heeft in haar eigen leven zelf ook moeilijkheden gehad met haar mentale gezondheid. Biz haar verhaal is niet dat van Helena, maar veel van Biz’ gevoelens kan ze wel baseren op die van zichzelf.
Het is een ijzersterke YA contemporary die je ogen opent en zich in je hart sluit.

Meer recensies van Nreniers