Advertentie

Vanaf hun eerste bestaan heeft de mens al willen weten wat er bij de buren gebeurt. Als zij het beter hebben dan wij, dan willen wij dat ook.
Het is de basis van spionage, het is zelfs een beroep geworden.
Met dit boek kun je er achter komen of dat misschien iets voor jou is.
Allereerst moet je heel goed zijn in geheimen bewaren. Niemand mag weten dat je een spion bent!
Je uiterlijk kan dus helpen, maar het gaat er om dat je weet hoe je informatie - inlichtingen heet dat - kan verzamelen. Inlichtingen waar je eigen land om vraagt: om bijvoorbeeld om aanslagen te voorkomen worden mensen die ook maar een beetje verdacht zijn in de gaten gehouden zodat de politie op tijd kan ingrijpen. Weten wat de vijand van plan is als je in oorlog bent met een ander land is vanzelf handig. En dan wordt er ook gespioneerd in de wetenschap. Als het gaat om wapens of andere uitvindingen, dan wil ieder land de eerste zijn!

Als voorbereiding kan je je verdiepen in spionnen uit boeken en films.
In dit boek wordt alvast verteld over James Bond, en over echte spionnen uit de geschiedenis, die al ten tijde van de Romeinen actief waren, maar vooral over spionagediensten die tot voor kort, of zelfs nu nog actief zijn: de MI6, de CIA, de Mossad. Je leest over beroemde spionnen en hun manier van werken. Over hun successen, maar ook over wat er fout ging.

Wist je dat de president van Rusland, Vladimir Poetin, ooit spion was? En dat zelfs het kantoor waar de CIA gevestigd was aanvankelijk geheim was? Dat de CIA zich bezighield met ufo’s?
En dat Mata Hari een beroemde Nederlandse spionne was?
Ook dieren werden getraind als spion. Met duiven lukte dat aardig, maar andere vogels bleken niet zo goed te zijn in spioneren. Honden worden getraind om explosieven te ruiken.

Dit soort verhalen staan er nog meer in het boek, dat lekker vlot leest en voorzien is van veel leuke tekeningen en zelfs een korte strip.
Je krijgt volop informatie over de geheime diensten en wat ze doen, zodat je zelf een beslissing kunt nemen: zou je spion willen worden?
In het boek staan ook alvast wat tips om gadgets te maken zodat je kan oefenen. Bijvoorbeeld hoe je een code kan maken, of ontcijferen.
Ook wordt verteld hoe het vandaag de dag gaat: De Amerikanen en de Britten sloten een geheim akkoord, al in 1946. Later kwamen daar Canada, Nieuw-Zeeland en Australië bij. Ze noemen zich de Vijf Ogen en houden met steeds de nieuwste technieken de communicatie in de gaten over de hele wereld. We worden allemaal in de gaten gehouden…

Lars Bové (1980) is een Belgisch journalist. Hij is redacteur politiek en economie en onderzoeksjournalist bij de krant De Tijd.
Yannick Pelegrin is stripmaker en illustrator. Zijn gedetailleerde beelden zijn humoristisch en sfeervol.

Reacties op: wie wil er spion worden?