Ijzersterk debuut!
π²πππ πππ πππππ . π΄πππ π π ππππππ πππ ππ ππππ ππππ πππ ππππππ ππππππππ.
In Waar liefde breekt volgen we twee verhaallijnen die ogenschijnlijk ver uit elkaar liggen, maar langzaam naar elkaar toe bewegen. Het boek is een misdaadthriller met een duidelijk dramatisch hart, waarin we afwisselend meekijken met Danny en Chip.
Danny leidt een rustig en overzichtelijk leven als taxichauffeur. Hij heeft een fijne relatie en een toekomst die alleen maar lichter lijkt te worden, totdat één verkeerde ontdekking alles onder zijn voeten vandaan trekt. Chip is net vrij uit de gevangenis en wil niets liever dan opnieuw beginnen. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan: door dreigementen is zijn leven allesbehalve veilig.
Aan het begin vond ik het soms lastig om de tijdslijnen van Danny en Chip goed te plaatsen. Hier had wat extra duiding kunnen helpen, maar achteraf snap ik waarom dit zo is gedaan. Zonder iets te verklappen: aan het einde komt alles samen. Alle puzzelstukjes vallen op hun plek en het verhaal wordt ineens glashelder. Die onthulling vond ik enorm sterk en verrassend.
Wat dit boek bijzonder goed doet, is nieuwsgierigheid opwekken. Je wilt blijven lezen. Hoe zijn de levens van Danny en Chip met elkaar verbonden? De schrijfstijl van Robin is rauw, toegankelijk en vlot. De korte hoofdstukken zorgen voor tempo, spanning en emotie, met daarnaast ruimte voor menselijke verbinding en vriendschap. Themaβs als liefde, verlies, verraad en misdaad zijn sterk verweven.
Dat dit een debuut is, maakt het extra indrukwekkend. Robin schreef dit boek in de periode voorafgaand aan zijn opname in een afkickkliniek.
Waar liefde breekt is wat mij betreft een krachtig debuut. Ik heb genoten van dit boek en ben ontzettend benieuwd naar wat Robin nog meer gaat schrijven.