Mooi geschreven meerlaagse roman
Roman staat er op het boek Schijnvrucht van Ingrid de Vries en dat is het ook. Maar je hebt ook regelmatig het idee dat je in een poëzieboek leest, zo mooi zijn de zinnen opgeschreven.
Het verhaal dat uit twee lagen bestaat gaat over een jong meisje Anna dat op de twintig jaar oudere man Idzard verliefd wordt. De hele wereld is tegen maar ze zetten hun verboden relatie toch door. Maar zoals de vijg op de cover van het boek, aan de buitenkant lijkt de prille liefde in al haar glorie op te bloeien, maar binnen in ettert er iets, is het niet wat het lijkt. De tweede laag is die van de oude Anna die terugblikt en vraagtekens zet bij hoe ze destijds alles heeft beleefd. Bestaat er een waarheid?
Naast prachtige beeldend taalgebruik (veel passages heb ik twee keer gelezen om de schoonheid ervan goed te kunnen doorgronden), heeft het boek cliffhangers (zeker in de oorlog hoofdstukken) en lopen de verhalen van Anna en de terugblikken op haar leven als ze oud is zo prachtig naadloos in elkaar dat je als lezer nooit de weg kwijt raakt. Het zijn al die (schijnbare) tegenstellingen die ervoor zorgen dat je emoties voortdurend meebewegen op de golven van de letters van het boek en je beseft dat dit een bijzonder mooie en sterk geconstrueerde debuutroman is