De Renner Tim Krabbe
Het boek “De Renner” is meer dan 40 jaar oud en nog steeds jong. Voor mij als wielerliefhebber een van de hoogtepunten in de Nederlandse wielerliteratuur. Het boek geeft weer hoe een wielrenner, groot of minder groot opgaat in zijn sport en hoe zijn gedachten dwalen in zijn hoofd.
De Renner begint en eindigt bij de start van de Ronde van de Mont Aigoual, Meyrues.
Bij het lezen vielen mij enkele zaken op:
km 44 – 55 heeft de schrijver het over de uitgestorvenheid, verlaten boerderijen uit de literatuur weet hij dat het in de winter behoorlijk kan vriezen.
Om kennis te kunnen maken met het gebied waar De Renner zich afspeelt is het boek “De Sperwer van Maheux” door Jean Carrière aan te raden.
De schrijver heeft in het boek mooie zinnen om over na te denken
km 68 :”Klimmen in het hoogland is extra lastig. Als je boven bent heb je geen afdaling om uit te rusten en als je hebt stilgezeten in een afdaling moet je zonder overgang alles geven.
Km 90 – 91 Als Stephan ( zijn ploegleider die hem volgt) zijn koplampen op de flanken van de Moint Aigoual heeft ontstoken: ”Ik zie jouw licht weerspiegeld in mijn velg” Een mooie zin. Ik vertaal hem in het Frans, waarin hij, om iets terug te doen, nog mooier is:”J’ai vu ta lumiere dans ma jante.”Rijke taal, Frans, dat het voor een betekenis als velg een woord als jante kan missen.
Wat ik heel mooi vond in het boek staat o.a. op blz. 27
:”Ik schakel. Drieënveertig negentien : het verzet voor de onverzettelijke klimmer. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat ik iedere keer weer wil gaan koersen.
Drieënveertig negentien verwijst naar zijn geboorte datum “1943” ( Anders om geschreven)
Er zijn niet veel wielrenners die dit verzet 43 x 19 kunnen trappen in de bergen.
En een drieënveertig binnenblad is geen gangbare maat op een racefiets.
Bij het lezen vielen mij enkele zaken op:
De schrijver heeft in het boek mooie zinnen om over na te denken
Wat ik heel mooi vond in het boek staat o.a. op blz. 27
En een drieënveertig binnenblad is geen gangbare maat op een racefiets.