Wat een geschiedenis !
Je voelt dat de auteur al lang op dit intrigerende thema heeft zitten broeden. En met resultaat: al is het gedetailleerd dit boek verveelt geen moment, is niet nodeloos complex en ook niet te vereenvoudigd. De vele getuigenissen maken de soms wat moeizame geschiedenis met veel personnages begrijpbaar.m en verteerbaar. Heel fijn waren de goed uitgewerkte (dus niet zomaar als extraatje) hoofdstukken over de revolutie in België. Het hoofdpersonage François Robert is zeer intressant en werpt een nieuwe blik op de bekende geschiedenis. Maar ik begrijp niet goed de keuze om van hem het ik-figuur te maken. Ja, het maakt het lezen misschien soms wat vlotter, maar het zorgde vooral vaak voor gefrons bij mij. Want wie lees ik nu? De echte of betrouwbaar gerconstrueerde woorden van een revolutionair of een vrije interpretatie van een eenentwintigste-eeuwse auteur? Bijvoorbeeld de bedenkingen over Robespierre komen ongeloofwaardig en zelfs geforceerd over. Soit, dit was een keuze. Gelukkig blijft het boek meer dan stand houden. Het tweede deel ligt klaar!