Brutaal, maar menselijk.

Queenie Queenie
7 mrt 2026

Dit is een boek dat je niet rustig dichtklapt.
Niet omdat het spannend is, maar omdat het schuurt.

Het verhaal is hard en gewelddadig, maar de kern zit ergens anders. Wat mij raakte, is hoe duidelijk het laat zien dat wat hier gebeurt simpelweg niet oké is. Het systeem klopt niet. Het spektakel klopt niet. En het feit dat dit op grote schaal wordt goedgekeurd, voelt diep verontrustend.

Toch draait het boek niet alleen om dat geweld. Het draait vooral om mensen. Twee hoofdpersonen die ongelooflijk krachtig zijn, maar ook vol liefde, zorg en menselijkheid. Je ziet hen niet als criminelen, maar als mensen met gevoelens, relaties en een innerlijk leven. Dat contrast maakt het verhaal zo sterk.

De vergelijking met gladiatoren of The Hunger Games dringt zich op, maar dit voelt rauwer en dichterbij. Het boek houdt je een spiegel voor. Niet door te choqueren om het choqueren, maar door je te laten denken: hoe kan dit ooit normaal worden gevonden?

Het mooie is dat het ondanks alles ook heel mooi geschreven is. Er zit warmte in. Menselijkheid. En juist dat maakt het geweld en het systeem daaromheen nog confronterender.

Dit boek raakt.
En het zet je aan het denken, lang nadat je het uit hebt.

Meer recensies van Queenie