Levenslessen van de All Blacks

Queenie 02 oktober 2021
Wat kun je leren van de All Blacks, een toonaangevende rugbyteam uit Nieuw Zeeland dat bekend staat om hun haka, een traditionele ‘dans’ waarbij de tegenstanders geïmponeerd worden, en waarom zou je hierover een boek moeten lezen? Het succes van de All Blacks was er niet altijd; ook zij hebben te maken gehad met slechte periode in de rugby geschiedenis. James Kerr beschrijft in 15 krachtige lessen hoe de ommekeer tot stand is gekomen, wat het geheim is van hun succes en vooral wat wij daarvan kunnen leren en implementeren in ons eigen leven, team of onderneming.

Dit zijn de 15 krachtige lessen over succes en leiderschap:
1. Veeg de kleedkamer – Wees nooit te groot voor de kleine dingen die gedaan moeten worden;
2. Duik het gat in – Zodra je op het toppunt van je kunnen bent, verander dan de speelwijze
3. Speel met zingeving – Vraag: ‘Waarom?’;
4. Pass de bal – Leiders scheppen leiders;
5. Creëer een lerende omgeving – Leiders zijn leraren;
6. Geen eikels – Volg de speerpunt;
7. Omarm verwachtingen – Mik op de hoogste wolk;
8. Trainen om te winnen – Oefen onder druk;
9. Houd je hoofd blauw – Beheers je aandacht;
10. Ken uzelf – Wees waarachtig;
11. Kampioenen doen extra – Ontdek iets waar je voor zou kunnen sterven en wij je leven eraan;
12. Creëer je eigen taal – Zing je wereld tot leven;
13. Ritualiseer om te realiseren – Creëer een cultuur;
14. Wees een goede voorouder – Plant bomen die je nooit zult zien;
15. Schrijf je nalatenschap – Dit is jouw tijd.

Met dit boek in handen heb je geen dure (mental) coach nodig om het beste uit jezelf, team of werknemers te halen, want dit boek is jouw persoonlijke (mental) coach in boekvorm (die je ook nog eens altijd ter beschikking hebt). De lessen zijn dus niet alleen geschikt voor coaches, ondernemers of leidinggevenden, maar vooral ook voor ouders en docenten. Vince Lombardi zei: ‘De uitdaging voor elke team is een gevoel van eenheid op te bouwen waarbij je op elkaar kunt rekenen. Want meestal is de vraag niet hoe goed iedere persoon presteert, maar hoe goed ze samenwerken.’ Dit geldt uiteraard ook op andere (levens)gebieden. Ik sta echt versteld van het boek. Ik had niet verwacht dat het me zo zou inspireren en motiveren, want elke keer wanneer ik een hoofdstuk lees resoneert het met mij. Ik ga het dan ook gebruiken als een studieboek om mijn vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Wil jij ook een ommekeer maken in je leven? Lees dan dit boek!!

Meer recensies van Queenie