Advertentie

Een nieuw geheimboek, een school en voetbal: genieten voor de gemiddelde lezer.
De ‘gemiddelde lezer’ die in dit geheimboek niet zomaar over school en voetbal leest.
De thematiek in dit deel is veelzijdig en kan heel goed als leidraad voor een gesprek in zowel midden- als onderbouw voor alle leeftijden dienen.

Davy traint hard voor het schoolvoetbalteam, hij wil graag geselecteerd worden voor het eerste waarin ook Ibrahim zal spelen. Ze oefenen na schooltijd, de bal vliegt. Met Fabienne, een klasgenootje dat hij stiekem erg leuk vindt, ontdekt hij dat er een rode voetbalschoen onder de struiken bij school ligt verstopt. In die schoen een sleutel en een pasje. Op de schoen staat de naam ‘Isa’ geschreven.
Ze ontdekken dat dit een sleutel is van een kluisje in het zwembad. Hierin ligt een brief.
Er ontstaat een speurtocht naar wie die erin heeft gelegd, wie de sleutel uit de schoen komt halen en wie dat meisje is dat hen in de gaten houdt?
Intussen gaat de selectie voor het schoolvoetbaltoernooi ook door. Davy ziet in de kleedkamer dat een jongen tegen wie hij opziet een schoen in zijn hand houdt met de naam ‘Isa’. Is dat dezelfde schoen? Waarom al die geheimzinnigheid? Wie mogen elkaar niet zien? Wie heet er Isa? Hoe zit het met die geheime briefwisseling?

Onderwerpen en vragen die in dit soepel lezende verhaal naar boven komen zijn o.a.:
mag je zomaar elkaars post lezen? - privacy; maakt het uit welke huidskleur of achternaam je hebt? – vooroordelen; mag je zomaar iemand vals beschuldigen? - jaloezie; mag je zomaar iemands foto online zetten? – chantage en natuurlijk vriendschap, pesten en sportiviteit. Een ander punt dat bespreekbaar gemaakt kan worden is of je als ouders kunt bepalen welke sport of andere hobby een kind moet uitoefenen. Mag een kind zelf hierin kiezen?

Een geslaagd en fijn verhaal over het belang van vriendschap en elkaar helpen. Vanaf ong. 8 jaar, heerlijk geheimzinnig-sportief lezen en graag toevoegen aan de schoolbibliotheek.

Reacties op: Goed sportief-geheimboek

1
Het geheim van de rode voetbalschoen - Gerard van Gemert
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners