Als de toekomst je komt grijpen

Readsbyrenske 02 juni 2025
In KlimAX neemt Charlotte Brugman je mee naar een toekomst waarin AI en klimaat volledig
met elkaar verweven zijn. Een spannend, prikkelend en soms verwarrend inkijkje in een
wereld die nét geloofwaardig genoeg is om je te laten twijfelen: hoe ver zijn we hier eigenlijk
nog vandaan?

Wat kan je verwachten?
We zijn beland in het jaar 2123. Een zelflerend systeem houdt de planeet in balans door
gedragspunten toe te kennen – en daarmee de mensheid onder controle te houden. Twee
jonge hackers, Finn en Dunya, staan lijnrecht tegenover elkaar in een wedstrijd, maar
moeten noodgedwongen samenwerken als ze een fout in het systeem ontdekken. Hun strijd
verandert plots in een race tegen de klok voor hun vrijheid én die van anderen. Het verhaal
zit vol technologie, maatschappelijke vraagstukken en ethische dilemma’s.

Mijn kijk op... KlimAX
Ik koos dit boek uit bij So Many Pages – een genre dat ik normaal niet snel oppak. Het
duurde even voor ik in het verhaal zat: de technische termen en de wereld waarin het zich
afspeelt vroegen om wat aanpassing. Maar zodra ik de logica van het systeem begon te
begrijpen, vond ik het idee achter dit boek juist erg intrigerend. Het concept van een
maatschappij waarin je punten scoort voor klimaat gehoorzaam gedrag is origineel en
zorgwekkend actueel. Er zit genoeg spanning in het verhaal, al voelde het soms wat
complex – zeker in het begin. Visueel is het boek ook een pareltje, met indrukwekkende
sprayed edges.

Voor wie is dit boek?
Dit boek is er voor liefhebbers van YA die niet bang zijn om even in een compleet andere
wereld te duiken. Heb je interesse in technologie, klimaatvraagstukken en de gevaren van
datagedreven samenlevingen? Dan is KlimAX zeker iets voor jou. En als je eenmaal in het
verhaal zit, wil je zeker weten hoe deze trilogie zich verder ontvouwt.

Meer recensies van Readsbyrenske