Soms lijkt stilte veiliger dan blijven schreeuwen zonder gehoord te worden.

Remko Horstink 08 februari 2026
Elk jaar komt ‘Geef een boek cadeau’ met een mooie actie: een kinderboek voor maar €2,99. Leuk om aan elk kind te geven. Dit jaar extra bijzonder, want niemand minder dan Pieter Koolwijk schreef speciaal voor deze actie een nieuw boek. Je weet dan al: dit móét goed zijn. En dat is het ook.
Een typisch Pieter-boek: vol fantasie, humor, emotie en spanning tot het einde. En ja hoor, ook dit keer werkte Linde Faas weer mee. Dus naast een prachtig verhaal krijg je er weer kunstwerkjes bij cadeau. Toch is dit verhaal weer helemaal anders dan wat we tot nu toe van Pieter kennen, maar wel wordt hier weer een serieus kinderprobleem behandeld. Pieter, beloof me, stop echt nooit met schrijven! Want van dit verhaal gaan weer zo veel kinderen genieten! Dit boek is aan te raden vanaf groep 5.

Dit boek gaat over Silas. Hij is zojuist wakker geworden in Limbusland. Een fantasiewereld waar wel heel veel gekke dingen gebeuren. Wie hij is, wat hij hier doet en waar hij nu heen moet weet hij niet. Wel ontmoet hij meteen een pinguïn genaamd Kwark. Deze pinguïn is Silas’ gids door Limbusland, hij weet waar Silas heen moet. Maar als ze onderweg Tod ontmoeten met zijn bijzondere lied en krachten wordt Kwark erg onrustig. Tod stuurt namelijk iedereen naar het avondrood. Onderweg ontmoet Silas bijzondere figuren die hem helpen herinneren wie hij is. En via een speakertje hoort hij wat er in de echte wereld gebeurt: paniek om hém. Dan komt Silas voor een allesbepalende keuze te staan… Wat kiest hij?

Dit boek is samen te vatten in de woorden:
Emoties, keuzes maken, herinneringen, vriendschap, liefde, leven, dood.

Meer recensies van Remko Horstink

Eén wens. Twee levens. Een onvergetelijke vriendschap. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Een hilarische en spannende donkere romcom met een bloederig randje.

In Broers laat Carolijn Visser via haar familieverhaal zien hoe kunstenaars de behoudende naoorlogse sfeer doorbraken. Lees hier over het Mezza Boek van de Maand.