Niets blijft voor lange tijd hetzelfde

Remko Horstink 02 november 2025
Echt geschikt voor groep 5 en 6. Ik kan dit boek zeker aanraden aan een aantal kinderen in mijn klas. In dit boek lees je rond prachtige illustraties heen. Het boek is geschreven door Mats Strandberg, vertaald door Marit Kramer en met geweldige illustraties van Sofia Falkenhem. De schrijfstijl is fijn en het boek is niet te dik. Ik was er snel doorheen. Voor kinderen zal het iets langer duren.
In het verhaal komt zelfacceptatie op een mooie manier naar voren. Hoe ga je ermee om als jij het monster blijkt te zijn waar iedereen bang voor is?

Het verhaal gaat over de negenjarige Frank. Het is zomervakantie en hij is jarig. Helaas komt er niemand op zijn feestje. Hij heeft niet echt vrienden in de klas. Wel heeft hij een aardige buurvrouw: Alice. Zij heeft een hond, Uffe. Als Frank Uffe wil aaien, bijt de hond hem per ongeluk. Die nacht droomt Frank dat hij een vacht heeft, een staart, op vier poten rent en geaaid wil worden. Wanneer hij op een auto springt, schrikken de bestuurders. Dan wordt Frank wakker. Hij ziet blaadjes en voetstappen bij zijn bed. Was het geen droom?
De geruchten over het “monster” gaan snel door het dorp. Frank baalt ervan en hoopt dat zijn gave snel weer verdwijnt. Tot hij ontdekt dat hij misschien niet de enige is…

Meer recensies van Remko Horstink

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Verpletterende liefdesroman met spannende plotwendingen, tegen de achtergrond van ruige, bedreigde natuur. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.