Prachtig!

Remko Horstink 19 oktober 2025
Een tijdje geleden las ik na jaren eindelijk het boek Lampje. Wat een ontzettend mooi boek was dat! Inmiddels was ook Krekel uitgebracht en dat boek lag al een tijdje in de kast. In de zomervakantie vond ik het eindelijk tijd om erin te beginnen. En wat ben ik blij dat ik dat heb gedaan! Ook dit boek is weer een parel: een verhaal zoals geen ander. De taal is opnieuw ontzettend rijk en het verhaal uniek: helemaal zoals we van Annet Schaap gewend zijn. Tijdens het lezen heb ik mijn eigen woordenschat ook weer uitgebreid. Het mooie aan dit boek is dat je het verhaal vanuit verschillende personages leest. Dat maakt het extra krachtig, omdat je met iedereen een band opbouwt. Het boek bestaat uit meerdere delen en soms spring je terug in de tijd. Rond het midden van het boek lees je zelfs wat er voorafging aan het begin. Dat kan voor kinderen even schakelen zijn, maar juist een mooie kans om hen hierbij te begeleiden. De subtiele knipogen naar Lampje zijn een fijne verrassing, maar Krekel is echt een losstaand verhaal. Een prachtig boek om in te zetten in de klas: om voor te lezen, samen te lezen of om literaire gesprekken mee te voeren.

Krekel gaat over meerdere personages, maar vooral over Eliza en haar broertje Krekel. Tijdens Krekels geboorte overleed hun moeder. Hun leven was ooit gelukkig in het grote huis, maar alles veranderde toen hun vader een nieuwe geliefde kreeg: Duifje. En Duifje heeft een bijzondere gave… ze kan mensen veranderen in vogels! De kinderen van James Tacker moeten niets van haar hebben. Wanneer de vijf broers van Eliza en Krekel ineens verdwijnen en zogenaamd verdronken zouden zijn, gelooft Eliza daar niets van. Samen met Krekel gaat ze op zoek naar hen. Ze moeten de Witte Kliffen zien te bereiken. Maar hoe vind je een schip dat hen daar kan brengen?

Dit boek is samen te vatten in de woorden: familie, vertrouwen, angst, dood, verdriet, verzoening

Meer recensies van Remko Horstink

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Verpletterende liefdesroman met spannende plotwendingen, tegen de achtergrond van ruige, bedreigde natuur. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.