In één woord: GEWELDIG!

Remko Horstink 26 februari 2026
Na het lezen van dit boek weet ik eigenlijk niet waar ik moet beginnen. Het is niet eens echt een boek, het is een ervaring. Zoiets waar je over jaren nog aan terugdenkt. “Oh, weet je nog? Dat geweldige verhaal met die prachtige muziek en afbeeldingen?” Zo’n boek is Hotel Zweefkees van Kelly van Kempen. Naast de prachtige illustraties en de muziek die je via QR-codes kunt scannen, wat dit boek echt bijzonder maakt, is natuurlijk ook de schrijfstijl van Kelly niet te missen: poëtisch, rijk, verbeeldend, mysterieus en toch vlot. Je maakt kennis met veel verschillende personages en die leer je ook echt goed kennen. Het verhaal heeft soms iets sprookjesachtigs, zulke bijzondere gebeurtenissen vinden er plaats. Dit is echt een verhaal dat je iedereen gunt. Ik kan in ieder geval niet wachten om het voor te lezen in de klas. Ik raad het boek aan vanaf groep 5.

In dit boek maken we kennis met Kalani, de kleinzoon van meneer Wolter, de hotelier van Hotel Zweefkees. Zoals de naam al doet vermoeden kan dit hotel zweven. Dat wekt natuurlijk de interesse van gasten. Wanneer Kalani door een noodlottig ongeval de rol van hotelier moet overnemen, staat hij voor een enorme uitdaging. Hij moet Kees vanuit het Land van Rein, het land van de mensen, naar het Land van de Tovenaressen zien te vliegen. Maar de route voert langs plekken vol gevaren. Kalani gaat de opdracht aan samen met zijn vrienden Essie en Sim en met de oude hulp Norma. Onderweg ontmoeten ze de meest bijzondere, geweldige en gevaarlijke gasten. Ook blijkt het besturen van Kees lastiger dan gedacht. De band tussen Kalani en Kees wordt flink op de proef gesteld. Lukt het Kalani om Kees veilig naar het Land van de Tovenaressen te brengen?

Dit boek is samen te vatten in de woorden:
vertrouwen, vriendschap, doorzetten, magie, verwondering, verdriet, angst, muziek.

Meer recensies van Remko Horstink